Ministrul Sănătății, la deschiderea anului universitar la UMF “Carol Davila”: Vocaţia de a fi medic, farmacist, asistent medical este legată de interacţiunea şi empatia pentru pacienţi

Vocaţia de a fi medic, farmacist, asistent medical este legată de interacţiunea şi empatia pentru pacienţi, a declarat, luni, ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, la deschiderea anului universitar 2022-2023, la Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” București. “Nu uitaţi de interacţiunea cu bolnavul, cu pacientul. Oamenii au nevoie de empatie, au nevoie de sprijinul dumneavoastră, au nevoie să vă împărtăşească durerile lor”, a subliniat ministrul.

“Sunteţi generaţia în care digitalizarea, telemedicina, inteligenţa artificială vor deveni dominante în ceea ce priveşte dezvoltarea dumneavoastră profesională şi cu siguranţă veţi avea alte oportunităţi decât am avut noi în a interacţiona şi a furniza ceea ce ştiţi dumneavoastră către pacienţi. Dar vreau să vă rog un lucru care este extrem de important: Nu uitaţi de interacţiunea cu bolnavul, cu pacientul. Oamenii au nevoie de empatie, au nevoie de sprijinul dumneavoastră, au nevoie să vă împărtăşească durerile lor, problemele lor şi să ştiţi că dacă veţi fi empatici, veţi fi apropiaţi de pacienţi, lucrul ăsta s-ar putea să contribuie la vindecarea lor în proporţie la fel de mare ca şi soluţia terapeutică pe care le-o administraţi. (…) Vocaţia de a fi medic, vocația de a fi farmacist, vocația de a fi asistent medical este legată de interacţiunea, empatia și dragostea pentru pacienţi”, a declarat prof. dr. Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătăţii a mai transmis studenţilor să încerce să îşi desfăşoare activitatea profesională în România.

“Ar fi foarte multe lucruri de spus. Important este să vă faceţi datoria faţă de voi înşivă, în primul rând, faţă de părinţii voştri, care v-au ajutat să ajungeţi studenţi, şi să încercaţi să aduceţi ceea ce învăţaţi în România. Să încercaţi să vă desfăşuraţi activitatea profesională în România, care are nevoie de voi”, a mai spus prof. dr. Alexandru Rafila.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.