Ministrul Sănătății la deschiderea Școlii de vară a pacienților cronici

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, participă în această seară la conferința de deschidere a Școlii de vară a pacienților cronici, organizată de Asociația Transplantaților din România.

Evenimentul are loc la Saturn. Vor mai prezenți președintele CNAS, Vasile Ciurchea și  președintele Societății Române de Nefrologie, conf. Dr. Liliana Tuta.

La școala de vară vor participa pacienți pre și post transplant, în program de dializă, donatori, medici specialiști, dar și reprezentanți ai organizațiilor similare din Republica Moldova și Bulgaria.

 

Ce este Școala de vară a pacienților cronici?

 

Școala de vară a pacienților cronici este un concept care vizează pregătirea pacientului cu insuficiență funcțională cronică de organ vital pentru a face față vieții de pacient cronic, pentru a-și crește calitatea vieții și a se integra în societate, printr-un automanagement integrat care să vizeze pe lângă latura medicală a vieții sale și alte laturi ca cea psihologică, de comunicare, nutriție, socializare.

În prezent, în România sunt aproximativ 4.000 pacienți în stare post transplant și nici măcar 20 de medici care să se ocupe de monitorizarea lor, în cele șapte centre de transplant care funcționează în țară. Nu există niciun psiholog și niciun nutriționist dedicați pentru acest segment. Din păcate nici la dializă situația nu este cea dorită, atrage atenția Asociația Transplantaților din România (ATR), într-un comunicat.

”Medici puțini, pacienți mulți! În consecință, timpul medicilor acordat unui pacient este limitat și de aici imposibilitatea ca la pacient să ajungă informații suficiente … Pornind de la aceste considerente, Asociația Transplantaților din Romania a gândit și implementează, de 5 ediții, proiectul „Școala de vară a pacienților cronici.” Activitățile se desfășoară sub formă de ateliere, cuvântul cheie fiind NONFORMAL”, se arată în comunicat.

„Telefoanele sună la asociație și pacienții pun o imensă varietate de întrebări: cer informații despre stări pe care le întâlnesc în viață cotidiană, despre afecțiuni noi cu care se întâlnesc, despre unde să se adreseze în situații medicale nou apărute, cum ar trebui să își organizeze hrana și ar trebui să mai enumăr multe, multe situații. La fel se întâmplă și în spațiul virtual. Ne întâlnim la Școala de vară a pacienților cronici, tocmai pentru a lămuri parte din aceste întrebări, poate și altele, pentru a vorbi despre noutăți medicale specifice patologiilor noastre, despre drepturi și obligații sociale. Ce este mai important, pacienții au posibilitatea să discute cu specialiști în alte condiții de spațiu și timp decât cele din cabinete. Nu în ultimul rând, vom aloca timp discuțiilor privind organizarea și activitatea ATR, importanța organizării pacienților pentru a-și susține drepturile, socializării și promovării talentelor participanților. De la activitățile Școlii de vară a pacienților cronici, cu toții plecăm mai „învățați”, mai încrezători și mai bine orientați în hățișurile vieții de pacient cronic”, afirmă Gh. Tache, președinte ATR.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.