Ministrul Sănătății, Victor Costache, a declarat, în cursul unei vizite la Iași, că este importantă îmbunătăţirea condiţiilor de cazare pentru pacienţi, în unele spitale saloanele fiind la fel ca şi pe vremea când era student al Universităţii de Medicină „Grigore T. Popa”.
„Sunt puncte bune şi mai puţin bune. La Spitalul de Pneumoftiziologie au primit şi sunt în curs să primească aparatură de generaţie nouă. În schimb, lasă mult de dorit condiţiile în care sunt primiţi pacienţii, în care stau în saloane. Am revăzut cu emoţie saloane care nu s-au mai schimbat din timpul studenţiei mele şi de când am trecut pe acolo ca tânăr rezident. Mi-aş dori să fiu atât de tânăr încât perioada asta să fi fost scurtă. Din păcate, este un interval mare de timp în care nu s-a schimbat nimic acolo. Vom găsi rapid soluţii”, a spus ministrul Victor Costache.
El a spus că în timpul vizitei efectuate la Spitalul „Sf Spiridon” a constatat că există o neuniformitate între investiţii, ia la Institutul de Psihiatrie Socola trebuie lucrat în primul rând la îmbunătăţirea locurilor unde sunt cazaţi pacienţii.
„Degeaba avem aparatură, sigur, nici aparatura nu e suficientă, dacă pacienţii nu sunt primiţi în condiţii decente şi dacă medicii, asistentele şi tot corpul medical nu lucrează în condiţii demne”, a spus ministrul Sănătăţii.
În ceea ce privește Institutul de Boli Cardiovasculare, el a anunțat că în această vară vor fi finalizate lucrările de renovare a etajelor 4 şi 5, distruse într-un incendiu acum doi ani.
„Acest lucru se va întâmpla în iunie şi va permite reluarea activităţii la parametri normali a acestui centru care este foarte important pentru populaţia din Moldova. Vorbim practic de singurul centru de boli cardiovasculare care funcţionează în Moldova”, a declarat ministrul Sănătăţii.
El a spus că va sprijini funcţionarea Institutului Regional de Oncologie, rezolvarea crizei de medicamente pentru bolnavii oncologici, dar şi sprijinirea programelor de screening.
„Am identificat rapid o soluţie pentru a livra Institutului un aparat de radioterapie. Îl va primi rapid, până în prima jumătate a anului. E atât de necesar pacienţilor din Moldova. Susţinem şi proiectele inovatoare de acolo. Ştiu cadrele didactice. Vor avea, evident, acces la noile programe de screening, şi, bineînţeles, vom construi altele noi program de screening împreună. De exemplu, lipseşte un program de screening pulmonar şi va trebui să rezolvăm şi această problemă din domeniu”, a mai afirmat ministrul Sănătăţii.