Ministrul Sănătății: Naşterea este un proces natural, iar sarcina nu este o boală. Moaşele trebuie să reprezinte un punct de sprijin

Naşterea este un proces natural, iar sarcina nu este o boală şi nu trebuie urmată neapărat de operaţie, a declarat, marţi, ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, precizând că moaşele ar putea fi un foarte bun vehicul de informare în ceea ce priveşte modul de evoluţie a sarcinii şi avantajele naşterii naturale.

„Chestiunea legată de proporţia mare de naşteri cezariene care există în România este mai greu probabil de rezolvat. Cred că cea mai mare proporţie, fără să ştiu foarte clar aceste cifre, apare în mediul urban. Este şi o chestiune de modă, de frică. (…) Sarcina nu este o boală, nu trebuie să fie neapărat urmată de o operaţie, naşterea este un proces natural. Sigur că există multe situaţii care indică operaţia cezariană ţinând cont de vârsta mamei sau de anumite afecţiuni care pot să recomande acest tip de intervenţie. Însă, cred că moaşele ar fi un foarte bun vehicul şi de informare a femeilor în ceea ce priveşte modul de evoluţie a sarcinii şi avantajele naşterii naturale”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, la conferinţa „Reînnoind tradiţia moaşelor pentru un viitor sănătos şi durabil”, citat de Agerpres.

Potrivit ministrului, moaşele trebuie să reprezinte un punct de sprijin cel puţin în zonele rurale.

„Cred că suntem la un nou început sau ar trebui să fim la un nou început pentru că profesia de moaşă, cel puţin în zonele rurale, trebuie să reprezinte un punct de sprijin şi de schimbare a paradigmei în care avem naşteri la copii, fete care au mai puţin de 16 ani, câteodată mai puţin de 14 ani. De asemenea, sunt femei care nu se prezintă la medic în timpul sarcinii, se prezintă direct să nască. Copiii de multe ori nu sunt supravegheaţi după naştere, iar partea legată de aportul emoţional al unui profesionist care poate să dea încredere femeii şi poate să facă maternitatea ceea ce ne dorim cu toţii să fie este foarte necesară”, a explicat prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

În România sunt circa 1.000 de moaşe cu studii superioare, iar procesul de pregătire a acestora este în plină desfăşurare, a precizat ministrul.

„Sunt circa 1.000 de moaşe cu studii superioare în România. Procesul continuă, pregătim în cadrul Universităţilor de medicină şi farmacie şi încurajăm dezvoltarea facultăţilor care să pregătească asistenţi medicali şi moaşe cu studii superioare. Este un proces care este în plină desfăşurare. Universităţile de medicină şi farmacie au deschis facultăţi în diverse oraşe din ţară”, a amintit prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Ministrul a evidenţiat că reprezentanţii autorităţilor locale trebuie să fie conştienţi de utilitatea moaşei pentru comunitatea lor.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.