Ministrul Sănătății: Persoanele cu autism au nevoie de programe de asistență medicală profesioniste și de integrare în sistemul educațional

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a transmis, sâmbătă, de Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, că persoanele diagnosticate cu autism au nevoie de programe de asistență medicală profesioniste, „însă avem obligația să le asigurăm integrarea în sistemul educațional și pe piața muncii”.

„Prin intermediul Programul Național de Sănătate Mintală și Profilaxie în Patologia Psihiatrică Ministerul Sănătății alocă resurse necesare pentru diagnosticarea timpurie a acestei afecțiuni și pentru asigurarea tratamentului adecvat de-a lungul vieții. Desfășurăm de asemenea împreună cu partenerii norvegieni un program care să asigure creșterea gradului de conștientizare și îmbunătățirea capacităților membrilor comunității, a părinților, profesioniștilor din domeniul asistenței medicale primare, educației și protecției sociale pentru a sprijini copiii expuși cu tulburări de sănătate mintală și pentru îmbunătățirea accesului lor la serviciile de îngrijire a sănătății. Știu că este loc de mai mult și de mai bine. Trebuie să activăm, nu doar asupra dimensiunii medicale a autismului, ci pentru a crea o lume în care toate persoanele cu autism să își poată atinge potențialul maxim prin creșterea înțelegerii și a acceptării”, a declarat ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, potrivit unui comunicat al MS.

„Le mulțumesc profesioniștilor din domeniul sănătății care sunt implicați în asistența medicală complexă a persoanelor cu autism. Împreună putem veni în sprijinul semenilor noștri care au autism, astfel încât viața lor să fie mai bună și mai sigură!”, a mai spus ministrul.

Potrivit MS, la nivel global peste 70 de milioane de oameni suferă de autism. În România, mai mult de 25.000 de persoane, dintre care peste 11.000 sunt copii, sunt diagnostocate cu autism.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.