Ministrul Sănătății: Presiunea pe spitale nu mai este similară cu cea din valul patru. Nu există o problemă în acordarea asistenței medicale spitalicești

Ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, a declarat marți că deși numărul de noi cazuri de COVID-19 este în creștere, totuși presiunea pe spitale nu mai este la fel ca cea din valul patru al pandemiei.

Totodată, ministrul a precizat că ”foarte curând” vor intra în funcțiune și centrele ambulatorii pentru pacienții COVID.

”Fie că discutăm despre copii, fie că discutăm despre adulți, vedem că presiunea pe spitale, în ciuda numărului mare de cazuri, nu mai este similară cu ceea ce s-a întâmplat în valul patru. Este mai mică presiunea pe spitale, iar operaționalizarea în această săptămână a celor 230 de centre ambulatorii, și foarte curând vor intra în funcțiune centrele de ambulatorii de evaluare a pacienților infectați COVID care au forme medii sau comorbidități. Și extinderea testării, sperăm măcar la dublarea numărului de teste efectuate în fiecare zi la medicii de familie ieri, în prima zi de încheie a contractelor erau deja 3.000 de medici de familie care încheiaseră contracte cu casele județene de asigurări de sănătate, deci această extindere a capacității de testare, de diagnostic, de evaluare și de tratament a pacienților infectați sperăm să nu mai ducă la supraaglomerarea spitalelor și nici la un număr atât de mare de decese similar cu cel din valul al patrulea. Până acum nu s-a întâmplat acest lucru”, a declarat ministrul Rafila în cadrul dezbaterii online “Copiii în Valul 5. Cât de expuși sunt și cum fac față spitalele?” organizată de Salvați Copiii România.

Ministrul Alexandru Rafila a mai precizat că în acest moment nu există o problemă în acordarea asistenței medicale spitalicești, atât COVID cât și non-COVID.

”Chiar dacă avem cazuri numeroase nu putem să afirmăm că există o problemă în acordarea asistenței medicale spitalicești nu numai pentru persoanele infectate COVID, dar și pentru persoanele cu alte patologii. Încercăm să ținem deschide spitalele și pentru alte patologii, este esențial ca să evităm drama din 2020-2021, când am înregistrat cifre foarte mari de mortalitate cauzate de alte patologii și cu siguranță de limitarea accesului oamenilor la servicii medicale”, a subliniat ministrul Sănătății.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.