Ministrul Sănătății: Prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă se va schimba faţa Terapiei intensive în Neonatologie

Prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă se va schimba faţa Terapiei intensive în Neonatologie, a declarat, marți, ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

„Prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă schimbăm faţa Terapiei intensive în neonatologie. 124 de paturi noi dotate complet. Nu este vorba de patul în sine, ci este vorba de toate echipamentele şi accesoriile necesare pentru ca aceste paturi să poată să găzduiască în cele mai bune condiţii copiii prematuri sau cu diverse afecţiuni care au nevoie de astfel de îngrijire, 90 de paturi suplimentare reabilitate din cele existente”, a declarat ministrul Sănătății, la o conferinţă de presă organizată cu ocazia dotării Secţiilor Obstetrică-Ginecologie şi Neonatologie ale Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Ministrul a amintit că anul trecut au fost achiziţionate 200 de incubatoare pentru mai multe spitale.

„Am reuşit anul trecut un lucru foarte important: am achiziţionat 200 de incubatoare pentru multe spitale. 80 de unităţi sanitare din ţară au beneficiat de programul Ministerului Sănătăţii şi, dacă în cei cinci ani sau şase ani cât s-a derulat programul acesta s-au cumpărat vreo 150 de incubatoare, anul trecut într-un singur an am reuşit să cumpărăm 200 de incubatoare. Cred că și Spitalul Universitar a beneficiat în bună măsură de ele, 10 incbubatoare, 5 mese radiante și alte echipamente au ajuns aici, în secțiile de Neonatologie”, a afirmat prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Ministrul a precizat că printr-un proiect se achiziţionează 12 ambulanţe speciale pentru transferul copiilor care au nevoie de îngrijire de terapie intensivă.

„Am avut un proiect foarte bun. 12 ambulanţe speciale, care sunt un fel de paturi de terapie intensivă pe roţi, care vor asigura transferul acestor copii care au nevoie de îngrijire de terapie intensivă în aceste unităţi, care sunt conexate cu maternităţile de grad 3 din ţară şi care pot să ofere asistenţă medicală de cea mai bună calitate. O să vedeţi în curând, până la sfârşitul acestui an, aceste ambulanţe vopsite în galben care sunt paturi de terapie intensivă pe roți. Acest proiect, alături de alte activități, va contribui categoric la reducerera mortalității infantile. Decalajul s-a redus în mod evident faţă de media Uniunii Europene”, a explicat prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.