Ministrul Sănătății: Programul centrelor pentru donare de sânge, prelungit

Ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, a precizat marți că programul de funcționare a centrelor unde se poate dona sânge s-a prelungit, astfel încât toți cei care vor să doneze pentru Ucraina să o poată face.

În acest moment, sunt cel puțin 42 de locații unde se poate dona sânge.

”În continuarea campaniei desfășurate de Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Sănătății sprijină campania de donare de sânge. Am avut încă de la sfârșitul săptămânii trecute o ședință online cu directorii Institutului Național de Hematologie și Transfuziologie și cu directorii centrelor de transfuzii din fiecare județ și din municipiul București. Am lansat această campanie, o vom face publică, pentru a exista adresabilitate pentru că avem cel puțin 42 de locații unde se poate dona sânge, ”Sânge pentru Ucraina”. Este vorba de prelungirea duratei de funcționare a acestor centre în fiecare zi, până la ora 17.30. Încercăm să organizăm și sâmbăta astfel încât oamenii care doresc să doneze să o facă. Am suplimentat cantitățile de materiale sanitare specifice, reactivi, pungi de recoltare de sânge, în toate aceste centre”, a declarat ministrul Rafila într-o conferință de presă de la Ministerul Sănătății.

În același timp, ministrul Rafila a mai adăugat că în România sunt disponibile, în acest moment, un număr de 3.152 de paturi disponibile pentru eventualii răniți din Ucraina care ar putea fi îngrijiți la noi.

”În momentul de față am inventariat lista spitalelor și a locurilor pentru fiecare specialitate în care ar putea să fie tratate persoanele rănite în Ucraina. Am identificat un total de 3.152 paturi disponibile. Defalcate pe specialități avem: neurochirurgie – 224, chirurgie ORL – 254, chirurgie oro-maxilo-facială – 80, oftalmologie – 382, chirurgie toracică – 70, chirurgie cardiovasculară – 85, chirurgie generală – 1.073, ortopedie – 639, chirurgie pediatrică – 268, politraumă – 77. (…) Sistemul public din România este la dispoziția răniților din Ucraina. Și avem si o repartiție pe județe a acestor paturi. (…) Remarcați un număr mare de paturi alocate în județe care fac graniță cu Ucraina: Satu Mare – 276, Maramureș – 141, Suceava – 101, Iași – 120, Vaslui – 256. Și, bineînțeles, în centrele universitare, București având peste 570 de paturi alocate acestei categorii”, a mai precizat prof. dr. Alexandru Rafila.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.