Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a subliniat, luni, importanța extinderii Programului național de tratament al surdității, precum și necesitatea realizării unui registru național care să cuprindă copiii cu deficiențe de auz, potrivit Agerpres. Ministrul a vorbit despre importanța protezării auditive implantabile și despre provocările cu care se confruntă sistemul sanitar în acest domeniu.
„Au fost înrolate în acest program vreo 186 de maternități, dintre cele 230 care există în România. În mod evident, trebuie să reluăm și cred că ar trebui să extindem acest program inclusiv prin instruirea celor care fac screeningul auditiv,” a declarat ministrul la Conferința „Ziua Mondială a Auzului: Tratarea și prevenirea surdității în România – realizări și perspective”.
Prof. univ. dr. Alexandru Rafila a subliniat necesitatea unei abordări integrate în tratarea surdității, care să includă atât resurse financiare adecvate, cât și formarea continuă a personalului medical implicat în screeningul auditiv. De asemenea, ministrul a afirmat că pentru asigurarea unei monitorizări corecte și pentru o planificare eficientă a resurselor, este nevoie de un registru național care să centralizeze informațiile despre copiii cu deficiențe de auz.
„Este nevoie și de resursă umană calificată să fie disponibilă la Institutul de Fonoaudiologie sau în alte unități sanitare care au astfel de capabilități,” a mai spus acesta.
Problema deficienței de auz nu este doar una medicală, a explicat ministrul, ci și una socială, având un impact semnificativ asupra dezvoltării și integrării copiilor care necesită protezare auditivă. Prof. univ. dr. Rafila a subliniat că, pe lângă tratamentele medicale, este esențială și integrarea socială a acestora, asigurându-se că acești copii beneficiază de sprijin în toate etapele dezvoltării lor.
Referitor la implementarea acestui registru, minsitrul a afirmat că acesta „ar putea să fie la Institutul de Fonoaudiologie și Chirurgie Funcțională O.R.L. „Prof. Dr. Dorin Hociotă” sau la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu – Rusescu”.