”Protocolul atipic” folosit în cazul pacientei care a suferit arsuri pe masa de operație la Spitalul Floreasca a fost utilizat la cel puțin zeci de alți pacienți. Ministerul Sănătății are informații că cel puțin încă un pacient ar fi suferit arsuri pe masa de operație, însă verificările sunt încă în curs. Declarația îi aparține ministrului Sănătății, Victor Costache, care a prezentat primele concluzii ale raportului Corpului de Control trimis după incident.
”Biocidul utilizat pentru dezinfecția câmpului operator este avizat și este conceput să fie folosit numai pentru dezinfecția chirurgicală a mâinilor echipei operatorii și nu pentru dezinfecția pacienților”, a declarat oficialul.
”S-a ignorat o procedură care este adoptată la scară largă la nivel național și din 2016 la Spitalul Floreasca și validată împreună cu ANMCS: procedura de dezinfecție a tegumentelor, în care se folosește, în primă instanță betadină și, în cazul pacienților alergici la iod se folosește gluconatul de clorhexidină”, a adăugat ministrul.
”În referatele domnului profesor de obicei apare produsul incriminat ca fiind folosit în mod normal. Betadină în cantități foarte mici, clorhexidină nu am văzut și am verificat balanța pe un an întreg”, a adăugat Mioara Comana, șefa Inspecției Sanitare de Stat
Mai mult decât atât, ea a precizat că s-a folosit o cantitate mult prea mare de dezinfectant. „Este vorba despre o neregulă – despre încălcarea unui protocol preoperatoriu. Acolo este specificat foarte clar cine efectuează aseptizarea câmpului, medicul operator, cu o cantitate de maximum 50 de mililitri dată în trei etape şi, atenţie, în acea procedură scrie foarte clar că trebuie să fie foarte atenţi la alergiile la iod. După imaginile video la care am avut un minim acces, acolo a fost vorba despre o cantitate enorm de mare – în jur de 200 de mililitri pe puţin – care s-a folosit într-o singură etapă. Adică, s-a dat puţin pe corpul pacientului, după care s-a luat o tăviţă renală, s-a turnat toată cantitatea, care evident, s-a dus de jur împrejur”, a explicat ea.
Ministrul Sănătății a subliniat că nu înțelege de ce a fost folosit în mod necorespunzător biocidul respectiv. ”Face parte din Abecedarul chirurgiei”, a afirmat el, atrăgând atenția că orice utilizare offlabel a biocidelor sau instrumentelor chrirugicale va ”duce, mai devreme sau mai târziu, la o dramă”.
”S-a subdiagnosticat sau s-a diagnostica greșit această alergie la iod. Nu există niciun element care să indice alergia la iod a pacientei. Practic, în ambele intervenții chirugicale (cea inițială și cea de pe 22 decembrie, realizată în urma unei sângerări secundare – n.r.) a fost folosită această substanță pe bază de etanol, cu un conținut de etanol de 89%, cu un risc combustional major. În acest context, de risc combustional major și de biocid utilizat greșit, se folosește bisturiu electric și astfel ajungem la acest eveniment deosebit de grav”, a atras atenția Victor Costache.
El a atras atenția că o altă neregulă constatată este faptul că nu au intervenit medicii de gardă, ci un rezident și un medic specialist veniți de acasă. ”Deci avem o pacientă care a sângerat și care s-a deteriorat pe parcursul nopții, s-a intervenit la 9 dimineața, iar în echipa operatorie s-a preferat să se intervină cu un medic rezident și apoi cu un medic specialist veniți de acasă în loc să intervină echipa de medici primari care erau de gardă în spital”, a explicat el.
Potrivit primelor date, șeful de secție nu ar fi lăsat echipa de gardă să intervină.
” Rezidenții, atunci când intervin într-un timp operator, trebuie să fie sub directa și stricta supraveghere a îndrumătorului sau responsabilului de rezidenți, lucru care nu s-a întâmplat în acest caz”, a mai spus ministrul.
În aceste condiții, Corpul de Control al MS a fost retrimis la Spitalul Clinic de Urgență București.
”Noi am retrimis corpul de control la Spitalul Floreasca, având în vedere și niște zone gri din raportul preliminar (…) (Zone gri sunt – n.r.) tot ce înseamnă circuitul epidemiologic, tot ce înseamnă substanțe folosite, tot ce înseamnă circuitul pacientului, tot ce înseamnă intervenția în echipa operatorie. Sunt zone care mai trebuie investigat”, a spus Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății.