Ministrul Sănătății: România a încheiat un acord cu zece centre din Italia, privind transplantul pulmonar

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat, marți, că a fost încheiat un acord între România și Italia, privind transplantul pulmonar, după ce unicul centru care făcea astfel de operații în țara noastră a pierdut acreditarea și nu  a mai cerut prelungirea acesteia.

„Pacienții români care au nevoie de transplant nu pot fi transplantați în România, Centrul de Transplant Clinic de la Spitalul „Sfânta Maria” din  București, care era acreditat, a pierdut acreditarea la 9 martie și nu a mai cerut prelungirea. Am încheiat un acord cu Italia, privind transplantul pulmonar. Există o șansă de viață pentru pacienții români și prin acest acord există posibilitatea de a se face transplat în clinici de specialiate din Italia.  Acordul presupune colaborarea ANT cu Institutul Naţional de Sănătate – Centrul Naţional de Transplant din Italia în domeniul transplantului pulmonar, iar acordul reglementează colaborarea dintre cele două instituţii. Este vorba despre zece centre de transplant din Italia. Există o limitare la un număr de cinci transplanturi pulmonare pe an”, a declarat Vlad Voiculescu.

„Avem discuţii avansate cu un centru de transplant din Franţa pentru a primi pacienţi români cu recomandare de transplant pulmonar. De asemenea, pentru a trimite şi pentru a primi echipe de medici specialişti pentru pregătirea centrului de transplant sau pentru pregătirea unor centre de transplant pulmonar aici în România. Este clar, aşa cum era şi în 2016, că trebuie să dezvoltăm aici capacitatea de a avea transplant pulmonar, capacitatea de a efectuat transplant pulmonar. Ne-am dori să avem medici în ţară care să poată să efectueze în mod autonom această procedură chirurgicală. Mai ales, ne-am dori să avem pneumologi talentaţi şi antrenaţi în a diagnostica pacienţii şi a-i îngriji înainte şi mai ales după transplantul pulmonar”, a mai precizat ministrul Sănătăţii.

„În 2014, au fost realizate șase transplanturi pulmonare, în 2015 au fost efectuate cinci astfel de operații. Practic, în ultimii patru ani, în România s-a realizat același număr de transplanturi pulmonare cu succes, ca în anul 2014”, a mai spus ministrul Sănătății.

„Acest acord, încheiat cu Italia, este o plasă de siguranță pentru pacienții români care nu pot fi transpalntați în țara noastră. S-a încercat un acord și cu Ungaria, însă, din păcate, după ă serie de discuții bilaterale, am avut parte de un răspuns negativ. Am avut diuscuții cu omologii italieni, care au reacționat prompt la acest apel . astfel, pacienții care nu pot fi transplantați în țara noastră, pot fi orientați către  Italia, din acest moment acordul fiind viabil”, a declarat dr. Radu Zamfir, președintele Agenției Naționale de Transplant.

„Din cauza pandemiei, scăderea numărului de donatori și-a pus amprenta prin grevarea activității de transplant, atât la noi, cât și în celelalte țări europene”, a explicat dr. Radu Zamfir.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.