Ministrul Sănătății: Sistemul de sănătate din România nu a fost conceput și pregătit să facă față unei crize precum pandemia de COVID-19

Sistemul de sănătate din România nu a fost conceput și pregătit pentru a face față unei crize precum pandemia de COVID-19, a declarat, marți, ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, în cadrul lucrărilor Conferinței „Reziliența sistemelor de sănătate ale Uniunii pentru a promova cooperarea la scară europeană”.

„Una dintre principalele probleme cu care s-a confruntat România a fost asigurarea accesului la servicii de sănătate pentru pacienții non-COVID-19”, a precizat ministrul Sănătății, adăugand că „stabilitatea organismelor de conducere în domeniul sănătății ar trebui să fie un factor cheie pentru a face față crizei”.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila a explicat faptul că în România a existat o fluctuație între măsurile de izolare la începutul pandemiei și măsurile preventive slabe, în cel de-al patrulea val.

“Un sistem de sănătate rezilient ar trebui să absoarbă șocul unei situații de urgență, continuând să ofere servicii de sănătate de bună calitate. Avem nevoie de o creștere treptată și pe termen lung a resurselor alocate sistemului de sănătate. Este foarte important să avem decizii administrative și de sănătate publică bazate pe abordarea profesională a crizei pandemice. Este nevoie de un dialog permanent și o abordare incluzivă cu toate părțile interesate din domeniul social și economic pentru a construi un consens, inclusiv în ceea ce privește problema vaccinării. Eliminarea mai eficientă a dezinformării în rândul populației ar trebui să fie o prioritate la nivel european”, a transmis ministrul Sănătății.

Principalul factor de reziliență al sectorului sănătății a fost resursa umană, care a fost pe deplin implicată pentru a face față pandemiei, a mai spus ministrul Sănătății.

Evenimentul, la care au participat miniștri ai Sănătății din Uniunea Europeană, a fost organizat de Președinția franceză a Consiliului Uniunii Europene, în format videoconferință.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.