Ministrul Sănătății: Spitalele au plătit mai mult pentru energie electrică şi gaze în trimestrul al treilea

Spitalele au plătit mai mult în trimestrul al treilea al acestui an pentru energie electrică şi gaze, a declarat, marţi, ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

„Sunt lunile iulie, august, septembrie. La energie electrică, în aceste trei luni spitalele au plătit mai mult cu 45% în iulie, 45% în august şi 47% în septembrie. Pentru gaze naturale au plătit mai mult cu 72% în iulie, cu 106% în august şi 78% în septembrie. Situaţia cumulată costuri total energie şi gaze 50% iulie, 53% august, 55% septembrie. Sunt cifrele pentru trimestrul trei. Acum intrăm în sezonul rece şi evident aceste decalaje pot să crească”, a precizat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, într-o conferinţă de presă.

Ministrul a declarat că Ministerul Sănătăţii va face o propunere în acest sens Guvernului, astfel încât bugetele spitalelor să se echilibreze.

„O să facem o propunere concretă Guvernului României, vom prezenta câteva soluţii pe care le vedem noi de la Ministerul Sănătăţii”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

Prof. univ. dr. Alexandru Rafila a explicat că, dacă una dintre cele trei componente legate de cheltuielile unui spital se dezechilibrează, atunci ar putea fi afectate achiziţiile pentru medicamente şi materiale sanitare.

„Cheltuielile unui spital au trei componente importante. Este vorba de componenta de personal care este cea mai mare şi care, conform legii, nu ar trebui să depăşească 70% din cheltuielile spitalului. Există componenta legată de utilităţi şi mai există o componentă care este foarte importantă pentru că oferă materialele sanitare şi medicamentele pentru pacienţi. Dacă una dintre aceste componente se dezechilibrează, mă refer la cea pentru utilităţi, evident că la salarii nu ai cum să reduci cheltuielile, în mod evident sunt afectate cheltuielile materiale pentru medicamente şi materiale sanitare. Am făcut această evaluare pentru a evita o situaţie care ar putea să fie periculoasă în ceea ce priveşte aprovizionarea corespunzătoare a spitalelor şi o să înaintăm Guvernului o propunere în acest sens”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.