Ministrul Sănătăţii: Spitalele sunt cele care trebuie să asigure testarea pentru COVID a pacienţilor care vin să se interneze

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat, joi, într-o conferință de presă, că spitalele trebuie să testeze gratuit pentru COVID pacienții care se internează pentru diferite probleme medicale și a precizat că va solicita Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) să facă o actualizare a metodologiei de testare.

„Există un program național de testare care decontează testele PCR realizate de toate unitățile spitalicești pentru pacienții internați conform metodologiei. Spitalele fie au laboratoare proprii, fie pot face contracte astfel încât ca toți pacienții să fie testați gratuit. Deci e dreptul pacientului să ceară testarea gratuită atunci când se internează în spital dacă nu sunt vaccinaţi. Pacienţii vaccinaţi sunt exceptaţi de la testare”, a precizat Ioana Mihăilă.

Ministrul a amintit că spitalele au posibilitatea să amenajeze o zonă tampon în care să țină pacienții până îi testează.

„Pentru clarificare, vom solicita INSP să actualizeze metodologia”, a adăugat Ioana Mihăilă

Ministrul a precizat că spitalele și DSP-urile au primit și teste antigen gratuite pentru a le folosi pentru pacienții care sunt internați.

„Este responsabilitatea managerului de spital să asigure accesul pacienților la testare gratuită”, a subliniat ministrul Sănătății.

În ceea ce priveşte situaţia părinţilor care au copii bolnavi şi care se internează cu aceştia în spital, Ioana Mihăilă a precizat că va solicita INSP o clarificare în acest sens, „eventual cu extinderea indicaţiilor, prin metodologie şi pentru părinţii copiilor internaţi”.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.