Ministrul Sănătății: Strategia Naţională pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare şi Cerebrovasculare, aprobată și implementată până la jumătatea anului

Strategia Naţională pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare şi Cerebrovasculare va fi aprobată de Guvern şi implementată până la jumătatea acestui an, a anunţat, joi, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

„Strategia Naţională pentru Bolile Cerebrovasculare, care, din punct de vedere tehnic, din punct de vedere profesional, este finalizată, mai necesită nişte adaptări pentru că aceste strategii au un anumit format pe care trebuie să îl respectăm atunci când le promovăm ca şi hotărâri ale Guvernului României. Mai este de lucru la partea administrativă şi la modul în care este structurată această strategie. Sunt convins că într-un interval de timp nu foarte lung, până la jumătatea acestui an, vom avea această strategie aprobată de Guvernul României şi implementată”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Conform ministrului, pentru a creşte numărul de centre în care se efectuează trombectomii trebuie să crească şi numărul de specialişti care le efectuează.

„Ceea ce am reuşit să facem cu Societatea Română de Neurologie, cu Societatea de Cardiologie şi cu colegii din alte specialităţi este să putem să dezvoltăm această competenţă, acest atestat, care este serios, este de un an de zile, este lung şi care permite medicilor din mai multe specialităţi, nu doar radiologilor intervenţionişti, care sunt liderii – şi trebuie să respectăm acest lucru – acestor proceduri care se aplică cu succes pacienţilor. Trebuie să creştem numărul. O primă estimare este că o să avem 25 de noi specialişti. Discutăm despre nişte centre care trebuie să aibă cel puţin patru sau cinci angajaţi calificaţi să facă trombectomii”, a precizat ministrul.

„Putem să ne gândim la mecanism financiar de atragere. (…) Apetenţa pentru specialităţile grele care înainte erau foarte mult disputate – Chirurgie generală, Chirurgie toracică, Ortopedie, Terapie Intensivă – care erau foarte mult căutate, în momentul de faţă a scăzut. Absolvenţii caută alte tipuri de specialităţi ca să aleagă şi aici avem cred de lucru toţi, ca oameni care avem o responsabilitate în ceea ce priveşte dezvoltarea sistemului de sănătate în România, într-un mod care să răspundă aşteptărilor, respectiv o repartiţie teritorială echilibrată şi un acces mai bun al pacienţilor la servicii medicale”, a explicat prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Ministrul a participat, joi, la deschiderea oficială a Forumului Naţional de Neurologie „Împreună pentru viitorul neurologiei”, cu tema Strategia Naţională pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare şi Cerebrovasculare (SNBCC), eveniment organizat de Societatea pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroreabilitării şi Societatea de Neurologie din România, cu sprijinul Ministerului Sănătăţii.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.