Ministrul Sănătății: Varianta Omicron circulă deja de ceva timp și în România

Ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, a declarat că varianta Omicron a noului coronavirus circulă deja de ceva timp și în România, precum și în alte țări din Uniunea Europeană, pentru că până la data de 24 noiembrie nu au existat avut informații, tulpina nefiind clasificată, existând circulație din sudul Africii către Europa și în perioada anterioară.

Cu toate acestea, prof. dr. Alexandru Rafila a spus că vor mai fi câteva „săptămâni bune până să ajungem la transmiterea comunitară a variantei Omicron”, dar acest lucru nu este sigur.

„Vom avea câteva săptămâni bune până să ajungem la transmiterea comunitară a variantei Omicron. Lucrul acesta nu este sigur, noi nu cunoaștem de fapt amploarea circulației acestor tulpini. Aici a fost țintită identificarea, pacienții au venit din zona afectată, din sudul Africii sau sunt contacți ai persoanelor respectivă. Părerea mea este că acest virus circulă deja de ceva timp și în România și în alte țări din Uniunea Europeană pentru că până la data de 24 noiembrie, nu am avut informații, nu a fost practic clasificat, și în mod evident a existat circulație din sudul Africii către Europa și în perioada anterioară”, a declarat ministrul Sănătății, în cadrul unei dezbateri pe teme de interes din sănătate, la postul public de televiziune.

Prof. dr. Alexandru Rafila a mai spus că „o perioadă de câteva săptămâni probabil că vom mai sta cât de cât liniștiți”.

„Vestea la care sperăm să ajungem este legată de faptul că cel puțin, după ceea ce se întâmplă în Africa de Sud, această tulpină produce forme de boală ceva mai ușoare, inclusiv în rândul pacienților spitalizați, necesitatea resurselor terapeutice suplimentare, cum ar fi oxigenul sau alte tipuri de resurse terapeutice sunt mai puțin utilizate, dar asta nu înseamnă că nu e o problemă de sănătate public, pentru că dacă într-un timp scurt ai un număr mai mare de cazuri decât cele provocate de tulpina Delta, și la un procent mic de cazuri complicate, sistemul de sănătate se poate colmata și evident, ajungem iar la o situație limită” , a afirmat ministrul Sănătății.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.