Ministrul Sănătății: Încercăm să acordăm în ambulatoriu Favipiravir, care poate scurta durata bolii, dar nu influențează riscul de deces

Ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, a declarat, marți, că se fac demersuri pentru ca antiviralul Favipiravir să poată fi acordat în ambulatoriu, însă a subliniat că acest medicament poate să scurteze durata bolii, dar nu influențează riscul de deces și, totodată, este foarte toxic.

Prof. dr. Alexandru Rafila a precizat că în farmacii pot să ajungă doar medicamente recomandate de comisia de specialiști a Ministerului Sănătății.

„Încercăm să facem acest lucru pentru Favipiravir, care poate să scurteze cu 2-3 zile durata bolii, dar nu influențează în niciun fel formele complicate sau decesul. Pot lua numai persoanele evaluate din punct de vedere al stării de sănătate, nu doar din punct de vedere al infecției cu SARS-CoV-2, și cu prescripție medicală, pentru că sunt medicamente foarte toxice, care pot  influența inclusiv saracina”, a subliniat ministrul.

În ceea ce privește Arbidol, ministrul Sănătății a precizat că „este un medicament pentru care nu există la nivel global niciun studiu care să arate că influențează în vreun fel infecția cu noul coronavirus. În consecință, comisia Ministerului Sănătății nu a putut să-l recomande pentru a putea fi aprobat pentru punerea pe piață”.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.