Minstrul Rafila: Alegerile din colegiile medicilor vor fi transparente. Conform legii, trebuie desemnaţi observatori, să nu existe niciun fel de dubii

Ministerul Sănătăţii va face toate demersurile legale astfel încât să asigure transparenţa alegerilor din colegiile medicilor, urmând să fie desemnaţi observatori care să participe la procesul electoral, a declarat, duminică, ministrul Alexandru Rafila.

„Conform atribuţiilor legale, trebuie desemnaţi observatori la aceste alegeri care să poată să participe la întregul proces electoral, inclusiv la numărătoarea voturilor, încât să nu existe niciun fel de dubii legate de modul în care se desfăşoară aceste alegeri din punctul de vedere al legalităţii. Şi noi vom face acest lucru asumat şi vom colabora în acest sens cu organisme profesionale, cu organizaţii neguvernamentale care să asigure imparţialitatea acestor alegeri”, a afirmat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, la o conferinţă de presă.

Ministrul a menționat că trebuie evitate conflictele de interese de natură legală sau morală.

„Şi aş vrea să mai spun un lucru, care cred că este important şi pe care corpul medical ar trebui să îl înţeleagă. Este vorba şi de faptul că aceste alegeri ar trebui să aducă în fruntea colegilor, fie că discutăm de colegiile judeţene, de colegiile naţionale, de comisiile de disciplină, oameni în care medicii care îşi desfăşoară activitatea să aibă încredere, să evite conflictele de interese care pot să fie de natură legală sau de natură morală, câteodată, încât să nu existe niciun fel de dubiu atunci când, de exemplu, (…) o anumită decizie a unei comisii de disciplină este ulterior judecată sau aprobată de membrul aceleiaşi familii. Cred că lucrul ăsta trebuie să fie clar pentru toată lumea. ‘Nu’ conflictelor de interese în colegiile medicilor, fie că ele sunt legale, fie că ele sunt morale”, a explicat prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Ministrul a explicat că observatori vor fi putea fi reprezentanţi din instituţiile Ministerului Sănătăţii, din zona organizaţiilor profesionale sau neguvernamentale.

„Am elaborat un ordin de ministru, aşteptăm modificarea Legii 95 care să facă mai clară această posibilitate a Ministerului Sănătăţii să desemneze astfel de observatori şi vor fi atât reprezentanţi din instituţiile Ministerului Sănătăţii, cât şi reprezentanţi (…) din zona organizaţiilor profesionale sau neguvernamentale observatori care să poată să asigure această activitate pe întreaga durată a procesului electoral, care este destul de lungă, este repetată şi trebuie să existe suficient de multe persoane care să poată să facă acest lucru”, a spus ministrul.

„Nu ştiu cine candidează, însă mi se pare normal, moral să existe candidaţi diferiţi, să nu existe organisme în cadrul colegiilor conduse, de exemplu, de membrii aceleiaşi familii. Nu ştiu dacă vi se pare normal ca o comisie de disciplină condusă de o anumită persoană să ia o decizie care ulterior este aprobată de altcineva care face parte din aceeaşi familie. Nu cred că este un lucru corect şi nu duce la credibilitatea deciziilor Colegiului, dimpotrivă”, a mai transmis ministrul.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.