Mixich: Campania de testare a bucureștenilor este un non-sens din punct de vedere epidemiologic și medical

Expertul în politici de sănătate, Vlad Mixich, membru în board-ul Agenției Europene pentru Sănătate, este de părere că prima campanie de testare pentru coronavirus prin RT-PCR inițiată de primarul Gabriela Firea este un non-sens din punct de vedere epidemiologic și medical.

Și asta pentru că, susține Mixich, în primul rând selectarea celor testați este făcută foarte greșit.

“E ca și cum ai vrea să afli cât de mult le plac bucureștenilor cireșele și pentru asta te-ai duce sâmbătă seara la teatru și te-ai apuca să-i cauți pe toți cei din sală în buzunare să vezi dacă au venit la teatru cu cireșe”, a scris Vlad Mixich, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

În opinia sa, banii investiți în această campanie ar putea fi folosiți, de exemplu pentru testarea țintită în categoriile profesionale mai expuse.

Totodată, expertul în politici de sănătate a adăugat că și cea de-a doua campanie anunțată de Gabriela Firea, testarea pentru anticorpi coronavirus sau așa-numitele teste rapide, este “de-a dreptul o gogomănie”.

“Toată comunitatea științifică știe că testele respective încă dau rateuri mari: un procent mare dintre cei testați vor fi eronat identificați ca pozitivi sau negativi. Tocmai de aceea în spate trebuie să existe o metodologie științifică care să pondereze aceste erori, iar eșantionul de oameni testați trebuie ales cu mare atenție”, a adăugat Mixich în aceeași postare.

Primăria Capitalei a dat vineri startul programului „Testăm pentru Bucureşti”, în cadrul căruia 11.000 de bucureşteni se pot înscrie în vederea unei testări gratuite de tip Real Time PCR.

 

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.