MO: Pacienții cu arsuri, triați după o nouă grilă pentru trimiterea la tratament în străinătate

Pacienții cu arsuri vor fi triați după o nouă grilă stabilită de Ministerul Sănătății (MS) și care a fost publicată în Monitorul Oficial (MO) nr. 737/9 septembrie 2019. MS a modificat astfel Ordinul ministrului Sănătății nr. 476/2017 privind organizarea și funcționarea structurilor care acordă asistență medical și îngrijirea Bolnavilor cu arsuri.

Aplicând noile criterii, medicii vor putea evalua șansele de supraviețuire ale pacietului ars, suprafața corporală afectată, acordarea nivelului de prioritate în funcție de disponibilitaea paturilor pentru arși și trierea acestora pentru transport în străinătate.

MS a introdus astfel anexa 8 care prevede “Evaluarea și predicția șanselor de supraviețuire a pacientului ars”. Aceasta include două tabele de triaj, una pentru pacienții fără leziuni inhalatorii și una pentru pacienții cu leziuni inhalatorii. În acestea sunt cuprinse vârstele pacienților și tipurile de suprafețe afectate în funcție de care este stabilită gravitatea stării pacientului. Ulterior trierii, medicii pot decide dacă e nevoie să trimită pacienții în străinătate.

Când sunt paturi disponibile în străinătate, au prioritate pacienții cu arsuri cu probabilitate de supraviețuire scăzută și medie. Pe listă apar apoi cei cu probabilitate de supraviețuire ridicată și foarte ridicată. Pacienții tratați în ambulator și cei fără șanse de supraviețuire nu vor fi trimiși în străinătate. În funcție de starea pacientului, este recomandată reevaluarea acestuia și a nivelului de prioritate pentru a se stabili dacă e nevoie să fie trimis la tratament în străinătate în cazul în care starea sa se modifică.

În România sunt 64 de spitale de stat, care au în structura lor secţii sau compartimente de chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructive. Dintre ele, 24 au secţii pentru îngrijire de arsuri.

Anul acesta, Sorina Pintea anunța că MS a semnat pentru realizarea studiilor de fezabiliate pentru patru mari centre de arși în România, Valoarea acestora depășește 40 de milioane de euro.

 

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.