Moașă: Absolventele facultăților de moașe nu au unde să lucreze în România

Moașa independentă Vania Limban a atras atenția că, deși în România legea practicării profesiei de moașă în România există de ani buni, nici după mai mult mult de un deceniu ”nu avem norme de practică pentru această lege”.

”Absolventele facultăților, în zilele noastre, vreau să vă spun că nu au unde să lucreze, pentru că, deși Ministerul Sănătății a promis încă din 2007 că va scoate posturi pentru moașe, nu a scos posturi pentru moașe”, a adăugat ea.

Aceasta a făcut ca majoritatea facultăților de moașe să se desființeze, pentru că nu există adresabilitate. ”Corect, nu există adresabilitate, pentru că nu avem norme de practică, nu avem locuri unde să lucrăm și nici măcar absolventele acestei facultăți nu pot să se ducă să lucreze în Uniunea Europeană pentru că nu se respectă în curicula acestor universități asistarea celor 40 de nașteri care sunt impuse”, a subliniat ea.

 

În România avem nevoie de 11.000 de moașe

 

”Avem nevoie de 11.000 de moașe în România, noi avem doar 750 licențiate. Cum o să le obținem în viitor altfel decât dacă într-adevăr chiar luăm atitudine?”, a subliniat Vania Limban la conferința ”Strategii și politici publice pentru sprijinirea nașterii naturale și a managementului cezarienelor în România”, organizată la Parlament.

Ea a atras atenția că unor politicieni nici măcar nu le este clar ce înseamnă o moașă. ”Politicienii tineri nu știu ce înseamnă moașele. O doamnă politician mi-a spus că avem foarte mulți ginecologi și asistente în România și nu avem nevoie de moașe”, a povestit ea.

 

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.