Moderna a dat în judecată alianţa Pfizer-BioNTech pentru încălcarea brevetelor asociate vaccinului său anti-COVID-19

Compania farmaceutică Moderna a anunţat vineri că a dat în judecată grupul american Pfizer şi partenerul său german BioNTech pentru încălcarea unor brevete atunci când au dezvoltat primul vaccin anti-COVID-19 ce a fost autorizat în Statele Unite, susţinând că cele două companii au copiat o tehnologie pe care Moderna o dezvoltase cu mai mulţi ani înainte de declanşarea pandemiei de coronavirus, informează Reuters.

„Am deschis aceste procese pentru a proteja platforma tehnologiei noastre inovatoare ARN mesager, pe care noi am inventat-o, în care am investit miliarde de dolari pentru a o crea şi pe care am patentat-o în timpul deceniului ce a precedat pandemia de COVID-19”, a declarat CEO-ul companiei Moderna, Stephane Bancel.

Moderna şi alianţa Pfizer-BioNTech au fost primele grupuri farmaceutice din lume care au dezvoltat un vaccin autorizat împotriva noului coronavirus.

Cu o vechime de doar un deceniu, compania Moderna, al cărei sediu general se află în Cambridge, Massachusetts, a fost un actor inovator în dezvoltarea tehnologiei vaccinurilor cu ARN mesager, o metodă ce a permis cu o rapiditate fără precedent dezvoltarea unui vaccin împotriva COVID-19, notează Reuters.

Procesul de evaluare şi de autorizare, care dura în trecut mai mulţi ani, a fost finalizat în cazul vaccinurilor împotriva COVID-19 în doar câteva luni.

Compania germană BioNTech lucra la rândul ei în acest domeniu de cercetare în momentul în care a încheiat un parteneriat cu gigantul farmaceutic american Pfizer.

Agenţia pentru alimente şi medicamente din Statele Unite (FDA) a emis o autorizaţie de urgenţă pentru vaccinul anti-COVID-19 produs de Pfizer-BioNTech în decembrie 2020, apoi, după o săptămână, a acordat o autorizaţie similară şi companiei Moderna.

Vaccinul produs de Moderna împotriva COVID-19 – singurul său produs comercial de până acum – a generat venituri de 10,4 miliarde de dolari în acest an, în timp ce vaccinul Pfizer a generat venituri de 22 de miliarde de dolari în 2022.

Moderna susţine că alianţa Pfizer-BioNTech a copiat, fără permisiunea ei, tehnologia ARN mesager pe care Moderna o brevetase între 2010 şi 2016, cu mulţi ani înainte ca maladia COVID-19 să apară la sfârşitul anului 2019 şi să se extindă la nivel global la începutul anului 2020.

Plângerea judiciară, care vizează despăgubiri ce nu au fost precizate, a fost depusă la Tribunalul Districtual din Massachusetts şi la Tribunalul Regional din Dusseldorf, au precizat reprezentanţii Moderna într-un comunicat publicat vineri.

Potrivit comunicatului citat, Moderna afirmă că alianţa Pfizer-BioNTech şi-a însuşit ilegal două tipuri de proprietate intelectuală.

Unul se referă la o structură ARN mesager despre care Moderna spune că specialiştii săi au început să o dezvolte în 2010 şi care ar fi fost primii cercetători care au validat eficienţa acesteia în cadrul unor studii pe pacienţi umani în anul 2015.

Al doilea tip de încălcare a proprietăţii intelectuale se referă la codarea unei proteine Spike cu lungime completă, despre care Moderna afirmă că cercetătorii săi au dezvoltat-o atunci când au creat un vaccin împotriva coronavirusului care cauzează Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS).

Deşi vaccinul împotriva MERS nu a ajuns niciodată pe piaţă, dezvoltarea sa a ajutat compania Moderna să producă foarte repede vaccinul său împotriva COVID-19.

Reprezentanţii Pfizer au spus că nu au fost înştiinţaţi în mod oficial despre procesul demarat vineri de compania Moderna şi că nu pot să facă deocamdată declaraţii pe această temă.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.