Modificări ale indemnizațiilor pentru persoanele care se întorc din zone cu risc epidemiologic și trebuie să stea în carantină

Persoanele care se deplasează în interes personal în zone în care există epidemie, risc epidemiologic sau biologic cu un agent înalt patogen, deși cunosc aceste condiții la momentul inițierii deplasării și care, la întoarcerea pe teritoriul României, pentru a nu deveni factori de risc pentru persoanele cu care vin în contact, intră în concediu de carantină, vor beneficia de indemnizație suportată din FNUASS pentru o perioadă de 5 zile, față de 14 zile, cum a fost prevăzut până acum.

Este una dintre reglementările prevăzute în Ordonanța de Urgență care cuprinde o serie de măsuri privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate menite să vină în sprijinul persoanelor asigurate aflate în incapacitate temporară de muncă, care a fost aprobată miercuri de Guvernul României.

Actul normativ prevede reglementări care conduc la echilibrarea veniturilor alocate bugetului FNUASS cu costurile reale suportate de fond pentru plata indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate. În acest sens, baza maximă de calcul lunară al indemnizaţiilor de asigurări sociale, în cazul persoanelor fizice care nu realizează venituri și se asigură opţional pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate se determină ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni ale celor 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, până la limita valorică lunară a 3 salarii minime brute pe țară (în prezent, limita este de 12 salarii minime brute pe țară lunar).

”Una dintre modificările pe care le adduce actul normativ se referă la o modificare a bazei maxime de calcul lunar al indemnizațiilor în cazul persoanelor fizice care nu realizează venituri și se asigură opțional pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate. În cazul acestor persoane, repet care nu realizează venituri și se asigură facultativ pentru concedii și indemnizații, modificarea o reprezintă limita valorică, anume se determină baza maximă de calcul lunară ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele șase luni ale celor 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare. Iar această limită valorică este trei salarii minime brute pe țară. În present, până la această ordonanță, limita era de 12 salarii minime brute pe țară. Un salariu minim brut pe țară, conform HG nr. 4/2021, este de 2.300 de lei”, a declarat președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Adrian Gheorghe după ședința de Guvern.

Vor fi exceptate de la această regulă persoanele care se asigură opțional pentru a beneficia de concedii și indemnizații pentru maternitate, pentru care baza maximă de calcul lunară a indemnizațiilor se determină ca medie a veniturilor asigurate din ultimele 6 luni ale celor 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, până la limita valorică lunară a 12 salarii minime brute pe țară garantate în plată, stabilite potrivit legii.

”Există o excepție de la această regulă și anume vor fi exceptate persoanele care se asigură opțional pentru a beneficia de concedii și indemnizații pentru maternitate. În cazul acestor persoane, baza maximă de calcul lunară are o limită valorică în continuare de 12 salarii minime brute pe țară garantate în plată”, a adăugat Gheorghe.

Persoanele fizice care nu realizează venituri din salarii se pot asigura opțional în sistem, pe bază de contract, pentru a beneficia de concedii și indemnizații, numai în baza declarației fiscale depuse în vederea plății contribuției de asigurări sociale de sănătate.

De asemenea, se asigură punerea în aplicare a Deciziei Curții Constituționale nr. 244/2021, în sensul stabilirii faptului că asigurații au dreptul la concediu și indemnizație pentru îngrijirea copiilor cu afecțiuni grave în vârstă de până la 18 ani, nu până la 16 ani, cum a fost reglementat până în prezent.

Noul mecanism de acordare a certificatelor de concediu medical prevede evaluarea stării de sănătate și monitorizarea pacienților, în vederea recuperării capacității de muncă a persoanei asigurate şi reinserţiei socio-profesionale a acesteia. Astfel, medicii curanţi vor întocmi unui plan de urmărire a evoluţiei bolii, iar perioadele de concediu medical pentru fiecare episod de boală se vor acorda în cel puțin două etape.

„Toate aceste reglementări au ca scop respectarea drepturilor la concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate în mod echitabil, dar și gestionarea corectă și eficientă a costurilor suportate din FNUASS”, a declarat Adrian Gheorghe, președintele CNAS.

Reglementările vor intra în vigoare începând cu data de 1 august a.c, dată până la care se vor actualiza și normele de aplicare ale actului normativ aprobat azi, pentru a asigura  implementarea unitară la nivel național.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.