La doar o zi după demiterea, prin decizia prim-ministrului, a Adrianei Cotel de la președinția Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, instituția a publicat în transparență decizională un proiect de ordin pentru modificarea reglementărilor privind contractele cost-volum și cost-volum-rezultat.
Problema acestor contracte fusese ridicată de Sorina Pintea, ministrul sănătății, în conferința de presă susținută ieri, 3 iunie 2019, când a fost anunțat interimatul lui Răzvan Vulcănescu la conducerea CNAS.
Suma disponibilă pentru contracte, afișată pe site-ul CNAS
Proiectul de ordin al ministrului sănătății și al președintelui CNAS pentru modificarea și completarea Ord. MS/CNAS nr. 735/976/2018 privind modelul de contract, metodologia de negociere, încheiere și monitorizare a modului de implementare și derulare a contractelor de tip cost-volum/cost-volum-rezultat ar trebui să rezolve o serie de probleme, semnalate în nota de fundamentare a actului normativ.
Astfel, ar urma să fie afișată pe site-ul CNAS, după finalizarea unui proces de negociere (sau de reluare a negocierii), a sumei rămase disponibile din limita maximă a sumei aprobate prin legile bugetare anuale. Această prevedere ar trebui să asigure transparența proceselor ulterioare de negociere ce urmează a se derula într-un an calendaristic.
Proiectul reglementează procedura de emitere către comisia de negociere a deciziilor de începere/neîncepere a procesului de negociere pentru situațiile în care, în analiza comisiei există doar medicamente cu decizie de includere condiționată în listă care îndeplinesc același criteriu de prioritizare, cu încadrare în suma rămasă disponibilă din limita maximă a sumei aprobate prin legile bugetare anuale.
Reglementarea unor proceduri
Ar urma, dacă este adoptat acest proiect, să se introducă în sarcina comisiei de specialitate a Ministerului Sănătății obligația de comunicare detaliată a elementelor avute în vedere la reevaluarea anuală a numărului pacienților eligibili.
Proiectul reglementează procedura de solicitare de clarificare din partea deținătorului autorizației de punere pe piață cu privire la elementele afișate pe site-ul CNAS și pentru procesul de reluare a negocierii, precum și obligativitatea deținătorului de a depune la sediul CNAS propunerea cu privire la costul efectiv/pacient cu rezultat medical, care nu poate fi același cu costul efectiv/pacient cu rezultat medical fără TVA stabilit de CNAS și care reprezintă limita maximă de la care se inițiază procesul de negociere.
Mai sunt reglementate și condițiile de modificare, pe perioada de derulare a unui contract cost-volum sau cost-volum-rezultat, a prețului cu amănuntul maximal cu TVA și fără TVA și/sau a prețului cu ridicata maximal ce se ia în calcul la stabilirea valorii consumului trimestrial, ca urmare a modificării prețului în Canamed, respectiv aplicarea acestei reglementări doar pentru medicamentele pentru care au fost sau sunt în derulare exclusiv contracte cost-volum/cost-volum-rezultat încheiate conform Ord. MS/CNAS nr. 735/976/2018.