Modificările aduse programelor naționale de sănătate au fost publicate în Monitorul Oficial

Monitorul Oficial

Hotărârea de Guvern pentru modificarea secțiunii B din anexa la HG nr. 155/2017 privind aprobarea programelor naționale de sănătate pentru anii 2017 și 2018 a fost publicată în Monitorul Oficial la 20 septembrie. Actul normativ introduce modificările la Programul național de diabet zaharat și Programul național de tratament cu ajutorul aparaturii de înaltă performanță anunțate recent de guvern. Normele intră în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

Noutățile din Programul național de diabet zaharat constau în asigurarea dispozitivelor medicale avansate pentru tratament (sisteme de pompe de insulină cu senzori de monitorizare continuă a glicemiei și materiale consumabile pentru acestea) și pentru automonitorizarea bolnavilor cu diabet zaharat insulinotratați (teste de automonitorizare glicemică și sisteme de monitorizare continuă a glicemiei). În plus, Programul este structurat acum în două subprograme – unul de diabet zaharat tip 1, celălalt de diabet zaharat tip 2 și alte tipuri de diabet zaharat (tipuri specifice și diabet gestațional).

În Programul național de diagnostic și tratament cu ajutorul aparaturii de înaltă performanță, schimbarea vizează tratamentul bolnavilor cu epilepsie rezistentă la tratament medicamentos, care vor putea beneficia nu doar de proceduri microchirurgicale sau de implantarea unui simulator al nervului vag, ci și de implantarea unui dispozitiv de stimulare cerebrală profundă.

Pentru ca noile prevederi să devină realitate, este nevoie ca și Casa Națională de Asigurări de Sănătate să actualizeze normele de aplicare ale hotărârii de guvern privind programele naționale de sănătate.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.