Moldovan: se fac foarte puţine operaţii de transplant. Nu putem să epuizăm oferta de organe de la donatori

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Horaţiu Moldovan a afirmat că sistemul medical românesc nu este capabil, în acest moment, să consume nici măcar cât se oferă la nivelul donatorilor de cord, astfel că ”majoritatea inimilor de donator pleacă din România prin Eurotransplant sau pur şi simplu nu se folosesc”.

„Din păcate, se fac foarte puţine operaţii de transplant în raport cu ceea ce este necesar a fi făcut, dar mai mult decât atât chiar nu putem să epuizăm oferta de organe de la donatori pe care o avem. De exemplu, în domeniul transplantului cardiac vă atrag atenţia că majoritatea inimilor de donator pleacă din România prin Eurotransplant sau pur şi simplu nu se folosesc, deoarece sistemul medical românesc în acest moment nu este capabil să consume nici măcar cât se oferă la nivelul donatorilor de cord. Avem în vedere o augmentare a activităţii acestor centre care să opereze cât mai mulţi pacienţi”, a afirmat Moldovan.

Potrivit acestuia, în transplantul pulmonar s-au făcut „anumiţi paşi timizi”, însă acesta este un lucru „meritoriu”.

„Acesta este unul dintre motivele pentru care am realizat o înţelegere la Paris cu un spital dedicat care să preia pacienţi de la noi să îi transplanteze pulmonar. De abia s-a făcut primul contact săptămâna trecută. Nu s-au semnat încă actele, urmează să se întâmple săptămâna următoare”, a mai spus Moldovan.

El a afirmat că va creşte numărul spitalelor acreditate în chirurgia de transplant, astfel încât echipele care au disponibilitate şi care pot face această operaţie să realizeze acest lucru.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.