Molecule noi, care permit lupta împotriva bacteriilor ultrarezistente

Noi molecule care permit lupta împotriva bacteriilor ultrarezistente au fost puse la punct de echipe de cercetători francezi. Este vorba despre o nouă speranță pentru comunitatea științifică, în condițiile în care rezistența la antibiotice reprezintă o provocare pentru o parte dintre tratamentele existente, relatează BFMTV.

Mai important decât atât, noile molecule nu par nici să declanșeze noi rezistențe, ceea ce le face “candidați promițători la dezvoltarea de noi antibiotice”, spune cercetătorii.

Deocamdată, moleculele au fost testate pe rozătoare și trebuie confirmate prin teste clinice pe oameni, au subliniat echipele de biochimiști și chimiști de la INSERM și de la Universitatea Rennes.

 

O membrană permeabilă pentru bacterii

 

„Ne-am dat seama că o toxină fabricată de stafilococul auriu, al cărui rol este să faciliteze infectarea, poate și să ucidă alte bacterii prezente în organismul nostru”, a explicat Brice Felden, autorul principal al studiului.

Cercetătorii au modificat această moleculă pentru a-i elimina toxicitatea pentru organism, păstrând în același timp proprietățile antibacteriene.

Din totalul de 20 de molecule noi create, două s-au dovedit eficiente în a trata șoarecii infectați cu tulpini rezistente de stafilococ auriu și Pseudomonas aeruginosa, bacteria aflată la originea unor infecții nosocomiale.

Activitatea antibacteriană a acestor compuși se datorează, în parte, capacității lor de a provoca o permeabilitate a membranei bacteriilor infecțioase, ceea ce le distruge.

 

Este încă nevoie de prudență

 

Nu a fost observată nicio toxicitate la alte celule și organe, “fie că a fost vorba de celule de origine animală sau celule umane”, au precizat cercetătorii.

Mai mult, bacteriile lăsate în contact cu aceste antibiotice nu au dezvoltat rezistență la noile molecule, deși cercetătorii au creat condiții favorabile dezvoltării” unor astfel de rezistențe.

“Este încă nevoie de prudență, pentru că testele au fost făcute pe termen scurt, de până la 15 zile”, au avertizat cercetătorii.

“Credem că aceste noi molecule reprezintă candidați promițători la dezvoltarea de noi antibiotice, putând duce la tratamente” noi, afirmă prof. Felden.

Rezistența bacteriilor la antibiotice pune la încercare eficiența unor tratamente existente și “reprezintă o amenințare tot mai mare la adresa sănătății mondiale”, avertizează Organizația Mondială a Sănătății.

Potrivit unui studiu britanic, acest fenomen ar putea provoca până la 10 milioane de decese anual, peste numai trei decenii.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.