„Avem nevoie de o lege a malpraxis-ului”, a declarat, joi, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Monica Althamer.
„Eroarea in actul medical nu este ceva ce se întâmplă doar în România, însă, spre deosebire de alte țări, indiferent că vorbim de o eroare medicală sau de un accident auto, nu prea există nicio diferență din punct de vedere juridic. Pe partea de malpraxis avem destul de puține informații în normativele existente. Este important și pentru medici și pentru pacienți să avem o lege a malpraxisului. În cee ace privește infecțiile nosocomiale, spre deosebire de anii trecuți, avem din 2016 normative în care se specific clar la câte cazuri se notifică Direcția de Sănătate Publică, la câte cazuri se constituie focar. Acum, există niște reglementări, există date care să ne arate cu ce ne confruntăm, nu mai există spaime rezonabile în cee ace privește raportările corecte, nu mai există motive nici pentru medici, nici pentru managerii spitalelor să ascundă această situație”, a declarat Monica Althamer.
„Siguranța pacientului este un subiect extrem de important și mereu în actualitate, reprezintă în primul rând elementul esențial de creștere a calității îngrijirii, dar și de protecție a pacienților de erorile medicale și de îmbunătățire a performanțelor unităților sanitare.Siguranța pacientului trebuie să fie o prioritate pe agenda națională de sănătate publică. O sănătate mai bună înseamnă asigurarea faptului că serviciile medicale sunt furnizate pacienților în siguranță”, a declarat conf. dr. Diana Loreta Păun, consilier prezidențial – Departamentul Sănătate Publică, Administrația Prezidențială.
Declarațiile au fost făcute, joi, în cadrul unei dezbateri, centrată pe modalitățile de identificare, raportare și diminuare a erorilor medicale, aspecte esențiale pentru un sistem de sănătate care pune accentul pe siguranța pacientului.