Monica Pop: Foarte, foarte greu se obține acordul pentru transplantul de cornee!

Prof. Dr. Monica Pop a declarant în cadrul conferinței Agenției Naționale de Transplant că acordul pentru prelevarea de cornee se obține foarte greu.

”La transplantul de cornee făcut prima dată nu este nevoie de compatibilitate. Ar fi foarte benefic pentru oameni să existe cât mai multe! Am fost în Anglia, și, la fel era: nu dădeau ochi. Dădeau piele, dădeau rinichi, dar ochi nu, foarte, foarte greu se obține acordul! Mi-ar fi plăcut ca dumneavoastră din media să rugați familia celor care donează organe să înțeleagă acest lucru. Vreau să vă spun că la ultima donare de țesuturi este o familie cu o fată de 16 ani care a murit pe terenul de sport. Și părinții, de la țară, au dat organele. Este extraordinar! Gândiți-vă, dvs, personal dacă ați face așa ceva! Este foarte greu de hotărât!”, a subliniat Dr. Monica Pop.

Medicul oftalmolog Monica Pop a mai spus și că Ministerul Sănătății ar trebui să aibă o bază de date în care se poate înscrie toți cei care vor ca organele lor să salveze alte vieți.

”Eu am făcut o propunere. Ministerul Sănătății să aibă o bază de date și orice om din această țară care dorește să fie donator să se pună în această bază, este fără bani, să se pună în această listă a Ministerului și în momentul în care acel om decedează într-o secție de terapie intensivă de la un spital de urgență să meargă șeful de secție să vadă lista și în momentul în care este trecut acolo să meargă la sala de prelevare, și nu mai este nevoie nici de coordonator, care, în orice caz, este un om foarte greu lovit de ceea ce se întâmplă . Gândiți-vă ce înseamnă să mergeți să-i spuneți unei familii care a pierdut pe cineva drag că ar putea să-i doneze organele”, a adăugat Prof. Dr. Monica Pop.

Managerul Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice a mai adăugat și că există medici care nu vor să preleveze.

”Eu vorbesc de specialitatea mea. Este apocaliptic să scoți un ochi. Pur și simplu există colegi care nu vor să facă. Nu e scris în fișa postului așa ceva, nu este obligatoriu să facă. Eu aș face o metodă punitivă pentru cel care nu vrea.”, a spus medicul Monica Pop.

În raportul statistic privind activitatea de transplant organe pentru anul 2019 făcut public astăzi de către specialiștii ANT nu figurează niciun transplant de cornee. Același raport arată că anul acesta au fost făcute 6 operații de transplant de cord, 3 de plămân, 48 de ficat și 115 de rinichi.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.