Monitorul Oficial a publicat modificările și completările utilizării și raportării datelor referitoare la infecția cu virusul SARS-CoV-2

Monitorul Oficial a publicat Ordinul privind modificarea și completarea Ordinului ministrului sănătății nr. 1.829/2020 pentru aprobarea fluxului informațional utilizat în raportarea datelor referitoare la infecția cu virusul SARS-CoV-2.

Astfel, potrivit modificărilor, utilizatorii datelor din aplicația informatică Corona Forms sunt Ministerul Sănătății, Institutul Național de Sănătate Publică, direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București, laboratoarele care realizează testarea RT-PCR și testarea prin utilizarea testelor antigenice rapide, precum și unitățile sanitare cu paturi care îngrijesc pacienți COVID-19.

O altă completare adusă Ordinului este aceea ca pentru toate probele recoltate (la cerere sau conform metodologiei), laboratoarele vor introduce toate datele din formularul prevăzut în anexa nr. 1, precum și rezultatele testelor antigenice rapide după fiecare tranșă de lucru în aplicația informatică Corona Forms, potrivit procedurii tehnice elaborate de STS, în maximum 24 de ore de la primirea probei la laborator.

Ordinul publicat în Monitorul Oficial mai prevede ca unitățile care efectuează teste rapide antigenice [spitale, cabinete medicale, centre rezidențiale, unități închise (de exemplu, penitenciare)] raportează la direcția de sănătate publică în teritoriul căreia funcționează toate datele din formularul prevăzut în anexa nr. 4, care face parte integrantă din prezentul ordin, în ziua testării.

De asemenea, direcțiile de sănătate publică încarcă rezultatele testelor rapide în aplicația informatică Corona Forms, potrivit procedurii tehnice elaborate de STS, până la ora 9,00 a zilei următoare primirii datelor de la unitățile care realizează testarea.

Totodată, rapoartele medicale ale rezultatelor pozitive vor fi transmise în mod automat, prin e-mail și mesaj text, medicului de familie al persoanelor testate, pentru a fi luate în evidență, potrivit aceluiași ordin.

O altă completare adusă de noul Ordin este și aceea ca orice laborator autorizat de către DSP, dar neinclus în Programul Național de Sănătate, care efectuează teste RT-PCR și teste rapide antigenice, pentru SARS-CoV-2, are obligația de a transmite în aceleași termene buletinele de analiză, electronic, în format .pdf, către DSP și INSP și datele statistice solicitate de către INSP.

Ordinul mai arată că DSP are obligația de a introduce cazurile pozitive la testarea RT-PCR și cazurile pozitive la testul antigenic rapid în aplicația informatică Corona Forms. INSP introduce datele statistice furnizate în calculul capacității de testare națională. Din aplicația informatică Corona Forms se generează desfășurătorul privind evidența persoanelor testate RT-PCR și/sau prin teste rapide antigenice ce este utilizat de unitățile de specialitate care realizează testarea în cadrul programului național de supraveghere și control al bolilor transmisibile prioritare și reprezintă document justificativ care se anexează cererilor de finanțare transmise către direcțiile de sănătate publică județene sau a municipiului București.

 

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.