Monitorul Oficial a publicat Ordinul privind aprobarea Ghidului de management al diabetului zaharat

Monitorul Oficial a publicat, marți, Ordinul privind aprobarea Ghidului de management al diabetului zaharat.

Vă prezentăm textul Ordinului, publicat în Monitorul Oficial.

ORDIN
privind aprobarea Ghidului de management al diabetului zaharat
Văzând Referatul de aprobare nr. C.A.Z. 1.901 din 13 octombrie 2021 al Direcției generale asistență medicală, medicină de urgență și programe de sănătate publică din cadrul Ministerului Sănătății, având în vedere prevederile art. 16 alin. (1) lit. g) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în temeiul art. 7 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea și funcționarea Ministerului Sănătății, cu modificările și completările ulterioare, ministrul sănătății, interimar, emite următorul ordin:

Art. 1. — Se aprobă Ghidul de management al diabetului zaharat, prevăzut în anexă*).
Art. 2. — Pe baza ghidului prevăzut la art. 1 fiecare unitate sanitară are obligația de a elabora protocoalele terapeutice.
Art. 3. — Direcțiile de specialitate ale Ministerului Sănătății, direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București, membrii comisiilor de specialitate ale Ministerului Sănătății, unitățile sanitare publice și private, precum și personalul medical implicat în furnizarea de servicii medicale din specialitățile implicate vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 4. — Anexa face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 5. — Anexa nr. 12 „Ghid medical pentru îngrijirea pacienților cu diabet zaharat” la Ordinul ministrului sănătății nr. 1.059/2009 pentru aprobarea ghidurilor de practică medicală, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 608 și 608 bis din 3 septembrie 2009, cu modificările ulterioare, se abrogă.
Art. 6. — Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Noul ghid cuprinde reglementări privind diagnosticul și clasificarea tulburărilor metabolismului glucidic, prevenția diabetului zaharat tip 2, evaluarea pacientului cu diabet zaharat tip 2,  managementul diabetului zaharat tip 2, managementul bolilor asociate, complicațiile microvasculare ale diabetului zaharat, neuropatia diabetică, piciorul diabetic, complicațiile acute ale diabetului zaharat, tehnologiile noi în diabetul zaharat, hipoglicemia la pacienții cu diabet zaharat, suportul psihologic în diabetul zaharat, educația terapeutică în diabetul zaharat, diabetul zaharat la vârstnici, diabetul zaharat și sarcina, diabetul zaharat tip 1 la copil și adolescent, abordarea pacientului cu diabet zaharat pe perioada spitalizării și prediabetul.

“Diabetul zaharat (DZ) tip 2 este o problemă majoră de sănătate publică prin prevalența în continuă creștere, complicațiile cronice, faptul că se constituie în factor de risc major pentru bolile cardiovasculare (BCV) și generează o povară economică enormă prin costuri directe și indirecte. Este importantă prevenția prin optimizarea stilului de viață care duce la o reducere semnificativă a sarcinii sociale și a costurilor economice (1)“, se menționează în Ghid de management al diabetului zaharat.

Potrivit documentului, strategiile de prevenție a DZ tip 2, ca a oricărei boli cronice, pot fi clasificate în patru etape:
– Prevenția primordială este adaptarea strategiilor în faza de toleranță normală la glucoză pentru a opri apariția factorilor de risc;
– Prevenția primară înseamnă diagnostic/screening în stadiul de prediabet – alterare glicemiei à jeun (AGJ) și/sau scăderea toleranței la glucoză (STG) – și intervenții active;
– Prevenția secundară include strategiile care sunt realizate după ce DZ tip 2 a fost detectat pentru a preveni sau întârzia dezvoltarea complicațiilor cronice ale bolii;
– Prevenția terțiară se realizează în stadiul în care s-au instalat deja complicații, cu scopul de a preveni progresia acestora.

Prevenția primară este posibilă în stadiul de prediabet, fiind o alegere adecvată și accesibilă.

Ghidul de management al diabetului zaharat poate fi consultat AICI

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.