Monoterapie sau terapie combinată pentru pacienții nou-diagnosticați cu diabet de tip 2?

Pentru pacienții nou-diagnosticați cu diabet de tip 2, strategia recomandată în prezent, de a iniția tratamentul cu metformină și apoi adăugarea unul al doilea agent, dacă monoterapia eșuează în controlul glicemiei, ar putea să nu fie ideală, arată un studiu nou, desfășurat pe o perioadă de cinci ani și coordonat de președintele Agenției Europene pentru Studiul Diabetului (EASD), prof. dr. David Matthews.

Echipa Sănătatea Press Group este prezentă la întâlnirea de anul acesta și transmite cele mai noi informații, precum și interviuri cu medici și cercetători de renume, pe platformele sale SănătateaTV.ro și RoHealth Review.

În rândul pacienților nou-diagnosticați cu diabet de tip 2, al căror nivel de hemoglobină glicată este cuprins între 6,5% și 7,5% (48 – 58 mmol/mol), cei care au primit inițial o terapie combinată de metformină și vildagliptin (inhibitor al dipeptidil-peptidazei 4, DPP-4), sunt mai puțin predispuși la un eșec al tratamentului pe o perioadă de cinci ani.

Acesta este cel mai amplu studiu de acest tip, pe termen lung, realizat până acum. Potrivit autorilor, fenomenul poate fi explicat prin faptul că cele două substanțe active au mecanisme sinergetice: metformina crește sensibilitatea la insulină, iar vildagliptin sporește funcția celulelor beta.

Trebuie notat că 40% dintre pacienți nu s-au confruntat cu eșec nici în cazul monoterapiei cu metformină.

”Ideea este că nu știi cine sunt pacienții” care au rezultate bune cu monoterapie, a subliniat Matthews, atrăgând atenția că nu se cunosc restul factorilor ce ar putea influența situația.

”Ceea ce cred că este important este că acesta este primul studiul clinic de amploare, randomizat, care arată că o combinație a acestor două medicamente, despre care se știe că sunt sigure (…), pot menține controlul glicemic pe parcursul timpului”, a afirmat unul dintre coautorii studiului, Stefano del Prato, de la Universitatea Pisa.

El a precizat că este nevoie de noi studii pentru a vedea dacă un control sporit al glicemiei scade și riscul de afecțiuni cardiovasculare.

 

Datele studiului

 

Din 2011 până în 2014, VERIFY a recrutat 2.001 pacienți care au fost diagnosticați recent, în ultimii doi ani, cu diabet de tip 2, în 254 de centre din 34 de țări. Aceștia aveau între 18 și 70 de ani. Nivelul hemoglobinei glicate era cuprins între 6,5% și 7,5%, iar indexul de masă corporale între 20 și 40.

Pacienții au fost împărțiți randomizat fie în grupa care a primit tratament combinat de la început (998 de pacienți) sau numai metformină (1.003 pacienți).

Dacă oricând, în intervalul de timp de 6 luni, până la 5 ani de la începutul studiului, nivelul hemoglobine glicate depășea 7%, pacienții cu monoterapie erau trecuți în grupul de terapie combinată și primeau și vildagliptin.

Aproximativ 80% dintre pacienții din fiecare grup au dus până la final studiul.

În prima fază a studiului, 429 de pacienți (43,6%) dintre cei care primeau terapie combinată și 614 pacienți (62,1% dintre cei care primeau monoterapie s-au confruntat cu eșec primar. În medie, timpul până la eșec a fost de 36 de luni pentru grupul de monoterapie și peste cinci ani pentru cel de terapie combinată.

Riscul de eșec a fost cu 49% mai mic dacă se începerea direct cu terapie combinată decât cu monoterapie. Însă ambele tratamente sunt sigure și bine tolerate.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.