MS a lansat în dezbatere publică proiectul de HG privind lista bolilor contagioase pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliu sau în spital

Ministerul Sănătății

Ministerul Sănătății are în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de Guvern prin care stabilește lista bolilor contagioase pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliu sau în spital. Potrivit aceluiași document, se stabilesc și unitățile sanitare de bază în care se tratează persoanele cu afecțiunile respective.

Potrivit notei de fundamentare, “Având în vedere impactul negativ asupra stării de sănătate a populației generale care poate fi generat de agenții patogeni, prin prezenta lege au fost definite și reglementate unele măsuri necesare în domeniul sănătăţii publice cu caracter temporar, în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, pentru prevenirea introducerii şi limitarea răspândirii bolilor infectocontagioase pe teritoriul României.

Măsurile prevăzute de lege se dispun şi se aplică în situaţiile de risc iminent asupra sanatatii publice, exclusiv pentru apărarea sănătăţii publice, cu respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor şi a ordinii publice. Toate măsurile dispuse în baza prezentei legi vor fi proporţionale cu situaţia care le-a determinat, limitate în timp la aceasta şi aplicate în mod nediscriminatoriu.

Lista de boli infectocontagioase pentru care se instituie izolarea persoanelor bolnave cu semne şi simptome sugestive specifice definiţiei de caz, a fost propusă de Institutul Național de Sănătate Publică și cuprinde acele tipuri de boli determinate de agenți patogeni care determină un impact rapid și major asupra stării de sănătate a persoanei bolnave dar poate determina rapid apariția de focare de boli transmisibile sau declanșarea de epidemii extinse la nivel național sau internațional, și care necesită identificare rapidă, declarare și instituire de măsuri imediate în scopul limitării extinderii bolii în populația generală.”

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.