MS: Absolvenții facultăților de medicină dentară și de farmacie au drept de liberă practică și fără rezidențiat

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a confirmat introducerea a două noi specialități de rezidențiat pentru absolvenții facultăților de farmacie din țară. El a mai spus că, în condițiile în care absolvenții facultăților de medicină dentară și de farmacie au drept de liberă practică și fără rezidențiat, se așteaptă ca un un număr mult mai mic dintre cei care au reușit la rezidențiat în aceste domenii să aibă nevoie să fie integrați.

” Ce am făcut pentru tinerii farmaciști – am introdus de anul acesta două specialități noi, care le permit formarea în farmacie generală și în industria farmaceutică. Este o premieră. Știți foarte bine că începem să dezvoltăm din nou industria farmaceutică din România, iar acei oameni nu aveau resursa universitară necesară, deci venim și în sprijinul industriei farmaceutice autohtone”, a declarat el într-o conferință de presă.

Luna trecută s-a publicat în Monitorul Oficial un ordin în acest sens. Specialitățile ”farmacie generală” și ”industrie farmaceutică și cosmetică” au fost reintroduse în nomenclatorul de specialități pentru rezidențiat.

”Începând cu rezidențiatul din anul 2020 se reia formarea în specialităților farmacie generală și industrie farmaceutică și cosmetică”, se arată în document.

Durata rezidențiatului este de trei ani pentru fiecare dintre aceste specialități.

” Rezidenții confirmați în specialități pentru care, sub incidența normelor anterioare, s-a sistat formarea, își continuă pregătirea și susțin examenul de specialist în specialitățile în care au fost confirmați. Aceștia au acces la formare în a doua specialitate, în condițiile prevăzute de normele în vigoare”, potrivit ordinului.

Cele două specialități au mai figurat în nomenclator, însă au fost sistate cu seria de rezidenți 2001 pentru specialitatea ”farmacie generală”, respectiv cu seria de rezidenți 2006 pentru ”industrie farmaceutică și cosmetică”.

 

Rezidențiatul pentru absolvenții facultăților de medicină dentară și farmacie

 

Ministrul a precizat că absolvenții facultăților de medicină dentară și de farmacie au drept de liberă practică și fără rezidențiat, spre deosebire de cei de la medicină generală. ”Și atunci așteptăm ca un număr mult mai mic dintre cei care au reușit la rezidențiat în aceste domenii să aibă nevoie să fie integrați”, a adăugat el.

Potrivit lui Victor Costache, aproximativ 1.000 de absolvenți de medicină dentară și 460 de farmacie au promovat examenul de intrare în rezidențiat în plus față de numărul de locuri anunțat deja.

În această sesiune au depus dosarele pentru participare la concursul de intrare în rezidențiat un număr de 8 876 candidați (6283 pentru medicină, 1740 pentru medicină dentară, 853 pentru farmacie).

Aceștia au candidat pe un număr de 4.710 locuri și posturi pe cele 3 domenii de pregătire (3960 locuri și posturi la domeniul medicină, 398 medicină dentară și 256 farmacie și 96 locuri pentru ministerele cu rețea sanitară proprie – MApN, Ministerul Justiției și MAI).

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.