MS adaugă cinci medicamente în Canamed și modifică prețurile pentru alte 64; ordinul, publicat în MO

acces-medicamente

A fost publicat în Monitorul Oficial ordinul de ministru prin care se introduc cinci medicamente în Canamed și se modifică prețurile pentru alte 64 de la 1 noiembrie. Ordinul se afla în transparență decizională, pe site-ul Ministerului Sănătății, din 16 octombrie.

Printre cele 64 de medicamente al căror preț a fost modificat se numără:

  • zece versiuni de  riociguat– pentru hipertensiune pulmonară cronică tromboembolică, preț maxim nou 4.885,65 lei cu TVA (identic cu prețul actual)
  • două versiuni de irbesartan – preț maxim nou 32,72 lei (preț actual 33,76 lei)
  • două versiuni de ibuprofen – preț maxim nou 6,36 lei (preț actual 8,98 lei)
  • patru versiuni de tadalafil– preț maxim nou 99,55 lei (preț actual 145,17 lei)
  • două versiuni de bisoprolol
  • trei vesiuni de valsartan

Cele cinci medicamente care au fost adăugate în catalogul național al prețurilor sunt clopidogrel,penicilamină, antitoxină botulinică, sulfat de magneziu și imunoglobulină tetanică.

Rămân, însă, medicamente ce riscă să dispară de pe piață la începutul lunii viitoare și pentru care nu a fost anunțată, deocamdată, o soluție.

 

Asociațiile de pacienți ceruseră Ministerului Sănătății să amâne publicarea ordinului

 

În cadrul dezbaterii publice organizate luni de Ministerul Sănătății, Alianța Pacienților Cronici din România (APCR) și Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC) au rugat-o pe Sorina Pintea, ministrul interimar al Sănătății, să amâne intrarea în vigoare a ordinului până în momentul în care se va găsi o soluție privind prețul celor 70 de medicamente care urmează să fie retrase de pe piață în noiembrie.

„Noi credem că acest ordin este incomplet, că această anexă nu ar trebui să iasă. Și ar trebui, din punctul meu de vedere, să le dați, cum a fost și în 2017, o prelungire, să rămână cel puțin pentru trei luni sau șase luni, când într-adevăr se va lucra la modificarea politicii de prețuri, pentru că, lăsând clawback-ul la o parte, este ceea ce ne duce în fiecare an la aceeași discuție”, a declarat Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC).

Pe de cealaltă parte, Alianța Pacienților Cronici din România și-a arătat inclusiv susținerea pentru eliminarea prețului de referință.

„Noi vă rugăm să amânați, să prorogați intrarea în vigoare a acestui ordin, astfel încât să câștigăm timp pentru analizarea și modificarea legislației. Noi suntem pentru modificarea legislației de preț, o spun public. Nu este o decizie populistă, ci este o realitate, nouă ne dispar medicamente. Dacă modificați această legislație și pacientul plătește 2 lei, 3 lei, 5 lei în plus, are acces la prima farmacie din colț la medicație.”, a precizat Rozalina Lăpădatu, reprezentanta asociației la dezbatere.

Potrivit Sorinei Pintea, pentru 49 dintre cele 70 de medicament care urmează să fie retrase de pe piață în noiembrie au fost identificate alternative terapeutice.

„Pentru 49 s-au identificat alternative terapeutice şi au rămas 21 pentru care am solicitat punct de vedere la comisie”, a declarat ministrul interimar al Sănătății în cadrul dezbaterii.

Asociațiile de pacienți: medicamentele din aceeași grupă nu sunt substituibile unele altora

 

Atât APCR, cât și COPAC au cerut Ministerul Sănătății să publice o  listă cu cele 70 de medicamente care vor fi retrase de pe piața din România și  cu alternativele terapeutice acolo unde au fost identificare.

„Vrem să știm care sunt acele medicamente. Și cele cu alternativă și cele fără alternativă. Pentru că pacienții noștri au început să se agite foarte tare și sunt destul de speriați. La cele cu alternativă – nu vreau să mă contrez nici cu Agenția Medicamentului și nici cu comisiile de specialitate – dar medicamentele din aceeași grupă nu înseamnă că sunt substituibile unele altora.(…) Sunt molecule diferite și pentru noi ar fi extrem de important ca să fie toate în piață.  Pentru că, așa cum am văzut, sunt situații în care pacienții nu răspund”, a spus Rozalina Lăpădatu.

Aceasta a vorbit și despre efectul Nocebo.

„Este inversul efectului Placebo. Există situații în care pacientului îi schimbi medicația și dacă el nu crede în noul medicament, efectul este zero”, a explicat Lăpădatu.

„Nu vrem să schimbăm terapii, nu vrem terapii alternative, pe mulți pacienți îi pierdem în momentul în care aceste schimbări se fac, pentru că fie reacționează altfel la un tratament, fie nu răspund foarte bine, fie au complicații”, a spus și Radu Gănescu, de la COPAC.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.