MS aplică pentru bani europeni pentru tratamentul bolnavilor cu HIV/SIDA

Ministerul Sănătății

Ministerul Sănătății (MS) anunță că a trimis o cerere de finanțare prin fonduri europene pentru programul destinat pacienților cu HIV/SIDA „Servicii medicale de tratament al persoanelor infectate cu HIV/ SIDA”. Valoarea totală a proiectului ce ar urma să fie finanțat din Fondul Social European este de aproximativ 227 de milioane de euro, potrivit unui comunicat al MS.

Proiectul vizează solicitarea de rambursare a sumelor plătite de Ministerul Sănătății prin Programul național de prevenire, supraveghere şi control al bolnavilor cu infecție HIV/SIDA, în perioada ianuarie 2015 – decembrie 2018, destinate acoperirii  tratamentului pentru bolnavii cu infecție HIV/SIDA.

„Această finanțare va aduce o contribuție majoră la degrevarea bugetului de stat. Continuăm astfel seria de proiecte depuse de Ministerul Sănătății prin care sistemul de sănătate va beneficia de fonduri nerambursabile. Luna trecută, în cadrul programului operațional regional, s-au depus proiecte în valoare de aproximativ 261 de milioane de euro pentru dotarea cu echipamente medicale a unităților sanitare din România. Vom folosi toate oportunitățile financiare oferite de Comisia Europeană care pot determina îmbunătățiri ale sistemului de sănătate”, a declarat ministrul sănătății, Sorina Pintea.

În prezent, finanțarea managementului pacientului infectat cu HIV este asigurată prin bugetul Ministerului Sănătății, pentru terapia antiretrovirală (ARV), precum și pentru testări HIV la gravide și la principalele categorii de persoane cu comportament la risc pentru infecția HIV; prin bugetul Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate, pentru analize și terapia curativă a persoanelor internate cu diverse boli infecțioase, precum și pentru monitorizarea viro-imunologică a acestora.

Dacă în perioada 2007-2010 bugetul anual alocat la nivel național pentru tratament ARV a fost de aproximativ 32 de milioane de euro, în 2016, cu o creștere de 47% a numărului de pacienți, costurile anuale aferente tratamentului ARV s-au dublat, ajungând la aproximativ 60 de milioane de euro. Ministerul Sănătății susține că, în condițiile menținerii incidenței HIV/ SIDA la nivelul mediei ultimilor zece ani (714 cazuri noi anual), se estimează că doar costurile necesare acoperirii tratamentului ARV şi monitorizării pentru persoanele nou diagnosticate vor implica o creștere anuală a bugetului cu circa 4,6 milioane de euro.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.