MS: În 2021, în România vor exista cu cel puțin 30% mai multe centre de infarct

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a promis că în anul 2021 în România vor exista cu cel puțin 30% mai multe centre de infarct.

”Am găsit soluții foarte bune și pe accidentele vasculare cerebrale, pentru stroke, și de asemenea vom finanța mai bine programele naționale de sănătate în bolile cardiovasculare și mă refer că le vom finanța la costuri reale și nu la costuri pe hârtie”, a mai dat el asigurări.

Astfel, ministrul vrea să lupte împotriva ”cauzei numărul unu de mortalitate a populației din România”.

El a promis o eficientizare a structurii. ”Astfel vom înceta să ne mai păcălim singuri. Știm că pacienți din România cu boli complexe sau cu boli mai puțin complexe (…) se tratau în spitale sau în clinici din străinătate, generând un deficit anual de 100 și ceva de milioane de euro, pe care tot Casa Națională îl plătea”, a afirmat ministrul.

În România, mortalitatea provocată de bolile cardiovasculare este de trei ori mai mare decât cea cauzată de cancer

 

„În acest moment, 60% din decesele din România se datorează bolilor cardiovasculare. Mortalitatea provocată de bolile cardiovasculare în România este de trei ori mai mare decât cea provocată de cancer, care este în jur de 19%. Mai mult decât atât, mortalitatea prin boli cardiovasculare este principala cauză, în România, a unei speranțe de viață reduse, țara noastră având una dintre cele mai reduse speranțe de viață din țările Uniunii Europene, atât la bărbați, cât și la femei. Speranța de viață în România este cu circa zece ani mai redusă decât în Uniunea Europeană”. A fost semnalul de alarmă tras în luna mai, într-un interviu pentru Ro Health Review, de prof. dr Dragoș Vinereanu, președintele Societății Române de Cardiologie.

De altfel, ministrul Sănătății, Victor Costache a anunțat încă din cursul audierilor în Parlament pentru această funcție că va cere o suplimentare a fondurilor alocate domeniului bolilor cardiovasculare.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.