MS modifică ordinul care împiedica autorizarea cabinetelor medicale în blocuri

Ministerul Sănătății

Ministerul Sănătății propune modificarea, printr-un proiect de ordin, a normelor de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației. Proiectul ar urma să modifice Ordinul ministrului sănătății nr. 119/2014, care vizează amplasarea cabinetelor medicale sau a laboratoarelor medicale la parterul blocurilor sau în incinta lor. Un alt ordin al ministrului sănătății, nr. 994 din 21 august 2018, introducea condiția ca, pentru autorizarea cabinetelor medicale ambulatorii fără paturi, a laboratoarelor de analize medicale și cabinetelor veterinare pentru animale de companie, să fie asigurată intrarea separată față de locuitorii din imobil. Direcțiile de sănătate publică au întâmpinat însă probleme și, în consecință, s-a solicitat modificarea deciziei, după cum reiese din referatul de aprobare al prezentului proiect.

„În urma discuțiilor purtate cu reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică București, a reieșit că norma privind amenajarea cabinetelor medicale la alte etaje ale clădirilor de locuit nu este aplicabilă în practică, deoarece, nu există situații de clădiri care să poată avea intrări separate pentru un eventual cabinet medical amplasat la un nivel superior, astfel încât dispoziția a fost eliminată. De asemenea, a fost modificat aliniatul 2 al art. 14, ținând cont de faptul că unele unități sanitare au demarat procedurile de autorizare în baza Ordinului m. s. nr. 119/2014, iar riscul asupra sănătății populației din zonele limitrofe nu este unul ridicat pentru acest tip de unități”, se arată în referatul de aprobare postat pe site-ul Ministerului Sănătății.

În referat mai sunt date și alte explicații: „În prezentul proiect, a fost modificat articolul 6 în integralitatea lui, pentru a corecta situații de tipul neautorizării unor cabinete medicale ambulatorii fără paturi care au inițiat amenajările potrivit dispozițiilor valabile înainte de intrarea în vigoare a OMS nr. 994/2018. În acest sens, se urmărește să nu fie create situații discriminatorii pentru administratorii cabinetelor medicale care au obținut avize de amplasare și funcționare conform normelor care erau în vigoare înainte de publicarea Ord. m. s. nr. 994/2018, iar autorizațiile sanitare de funcționare nu sunt eliberate deoarece Ord. m. s. nr. 994/2018 prevede intrare separată pentru pacienți”.

Ordinul ministrului reglementează ca normele igienico-sanitare să fie respectate, iar deșeurile periculoase să fie atent gestionate.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.