MS pregătește listele cu medicamente pentru cele plafoanele  taxei clawback

Ministerul Sănătății pregătește listele cu medicamente pentru cele plafoanele  taxei clawback, pentru al treilea trimestru al anului, potrivit unui proiect publicat în transparență decizională.

”Pentru trimestrul III 2020, termenul de aprobare prin ordin al ministrului sănătății a listei “medicamentelor de tip I, tip II şi tip III” este data de 25.10.2020”, dată care a trecut, deci ordinul este deja în întârziere.

”În acest context precizăm faptul că primul set de date primare, constând în lista medicamentelor raportate de furnizorii de servicii medicale și de medicamente la casele de asigurări de sănătate și validate de acestea (listă care include drept informații exclusiv CIM unice, fără alte date suplimentare) aferente lunilor calendaristice iulie 2020 și august 2020, a fost remis Direcției Politica Medicamentului, a Dispozitivelor și Tehnologiilor Medicale (DPMDTM) de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) în data de 06.10.2020. Până la data prezentului (22.10.2020), DPMDTM nu a intrat în posesia informațiilor corespunzătoare lunii calendaristice septembrie 2020, informații necesare conturării unei imagini generale asupra medicamentelor raportate în Sistemul Informatic Unic Integrat în trimestrul III 2020 pentru a proceda la elaborarea unei situații complete”, se explică în referatul de aprobare.

”Ulterior, având drept bază de lucru situația transmisă de către CNAS, DPMDTM a procedat la prelucrarea datelor în scopul identificării unor informații cât mai complete corespunzătoare CIM-urilor comunicate. Având în vedere atribuțiile Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România – ANMDMR (autoritate competentă pentru autorizarea medicamentelor de uz uman) a fost solicitată clasificarea primară a medicamentelor de uz uman autorizate de punere pe piață și care au fost raportate de furnizorii de servicii medicale și de medicamente la casele de asigurări de sănătate și validate de acestea aferente lunilor calendaristice iulie 2020 și august 2020,  rezultate obținute în urma prelucrărilor menționate mai sus”, se adaugă în document.

”ANMDMR a comunicat DPMDTM în data de 13.10.2020, cu revenire în data de 15.10.2020 clasificarea primară a medicamentelor în cauză. Ulterior, la nivelul DPMDTM a fost asigurată prelucrarea datelor și informațiilor pentru identificarea cazurilor conexe medicamentelor de tip I și anume situațiile în care sunt considerate medicamente inovative şi pentru care în ultima lună din fiecare trimestru nu există cel puţin un generic sau un biosimilar cu preţ introdus în Lista de decontare a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (…). Prin urmare, medicamentelor de tip I pentru care în luna septembrie 2020 există cel puţin un generic sau un biosimilar cu preţ introdus în lista de decontare a C.N.A.S. li s-a atribuit încadrarea în clasa medicament tip III”, se mai arată în referat.

În ceea ce privește modificările preconizate, acestea vor fi operate doar la medicamentele inovative pentru care au apărut gernerice sau biosimilare cu preţuri introduse în lista de decontare a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.