MS prelungește termenul pentru corecția prețurilor la medicamente

Ministerul Sănătății

Ministerul Sănătății intenționează să modifice din nou Ordinul ministru nr. 368/2017 privind prețurile maximale ale medicamentelor autorizate de punere pe piață și prețurile de referință generice/biosimilare aprobate în Canamed. Deținătorii autorizațiilor de punere pe piață care aveau termen de finalizare a corecției prețurilor la 1 octombrie 2018, după cum a propus ministerul în urmă cu o săptămână, pot finaliza procedura până la 1 ianuarie 2019.

Depunerea documentației în vederea corecției a început în luna aprilie și s-a încheiat la finalul lunii mai, se arată în prezentul referat de aprobare al ordinului.

 

Peste două mii de neconcordanțe

 

Ministerul Sănătății a cerut Casei Naționale de Asigurări de Sănătate un punct de vedere cu privire la termenul de implementare a noilor prețuri în Sistemul Informatic Unic Integrat, iar CNAS a susținut că termenul de 15 zile prevăzut de lege poate fi insuficient pentru actualizarea aplicației informatice și transmiterea propunerii cu privire la lista denumirilor comerciale și a prețurilor de decontare aferentă noului Canamed.

„Datorită numărului mare de prețuri propuse de DAPP/reprezentanți care nu sunt în conformitate cu prețurile calculate de minister (peste 2.000), care ar presupune un număr mare de decizii de respingere emise în conformitate cu art. 5 alin. (5) din OMS 368/2017 cu modificările și completările ulterioare, se impune modificarea procedurii și se introduc prevederi noi pentru corecția din anul 2018. Având în vedere aceste aspecte, se impune prelungirea valabilității prețurilor medicamentelor existente în Canamed până la 1 ianuarie 2019”, se arată în referatul de aprobare a Ordinului.

 

Zece zile

 

Proiectul de ordin privind modificarea și completarea Ordinului ministrului sănătăţii nr. 368/2017 pentru aprobarea Normelor privind modul de calcul și procedura de aprobare a prețurilor maximale ale medicamentelor de uz uman stabilește și modalitatea de aprobare a prețurilor. În text se arată că, dacă deținătorii autorizațiilor de punere pe piață nu contestă prețurile maximale calculate în urma corecției în termen de zece zile de la data intrării în vigoare a ordinului, prețurile calculate de minister se consideră acceptate. În situația în care, în urma analizei contestației, ministerul acceptă nivelul de preț propus de reprezentant, acesta va fi aprobat. În situația în care nivelul de preț propus nu este acceptat de minister, vor fi emise decizii de respingere.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.