Aproximativ 10.800 de persoane diagnosticate cu infecție HIV/SIDA au beneficiat de tratament precoce prin proiectul “Servicii medicale de tratament al persoanelor infectate cu HIV/SIDA”, a anunțat Ministerul Sănătății (MS). Finanțarea s-a făcut cu fonduri europene prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 și s-a derulat în perioada 1 ianuarie 2015 – 31 decembrie 2018.
Activitatea principală a proiectului a constat în decontarea tratamentului precoce al persoanelor infectate cu HIV/SIDA incluse în Programul național de prevenire, supraveghere si control al bolnavilor cu infecție HIV/SIDA derulat în perioada 2014-2020. Prin proiect, Ministerul Sănătății a cerut rambursarea cheltuielilor făcute cu tratamentul administrat în perioada 1 ianuarie 2015 – 31 decembrie 2018.
Obiectivul general al proiectului a fost creșterea accesului la servicii de sănătate accesibile, durabile si de înaltă calitate, asistență şi servicii sociale de interes general. De asemenea, s-a pus accent pe creșterea numărului de persoane care beneficiază de programe de sănătate sub formă de tratament pentru bolnavii cu infecție HIV/SIDA.
Potrivit ghidului specific, toate persoanele infectate cu HIV/ SIDA au fost considerate persoane vulnerabile, vulnerabilitatea bolnavilor HIV/ SIDA fiind dată atât de condiția lor medicală, cât şi prin prisma modalităților şi a riscurilor asociate de transmitere a infecției.
Care e rezultatul proiectului?
Principalul rezultat așteptat al proiectului ține de implementarea activității principale din proiect: Tratamentul precoce al persoanelor infectate cu HIV/SIDA incluse în Programul național de prevenire, supraveghere si control al bolnavilor cu infecție HIV/SIDA derulat în perioada 2014-2020, anume aprox. 10.800 pacienți diagnosticați cu infecție HIV/ SIDA au beneficiat de tratament.
Durata de implementare a proiectului a fost 1 ianuarie 2015 – 31 iulie 2019.
Prin acest program în total au fost solicitate la rambursare 907 milioane de lei (aproximativ 191 de milioane de euro), din care peste 765 de milioane de lei sunt nerambursabile, iar peste 141 de milioane de lei reprezintă confinanțarea statului român.
În luna octombrie 2018, Ministerul Sănătății a depus un proiect de finanțare europeană nerambursabilă în valoare de 227 milioane euro pentru ”Servicii medicale de tratament al persoanelor infectate cu HIV/ SIDA”. Ministerul Sănătății anunța atunci că aceasta era cea mai mare valoare a unei propuneri de proiect din România prin care se solicia finanțare din Fondul Social European, asigurată din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.