MS propune creșterea numărului de doze de vaccin antidifteric din rezerva sa de la 51 la 200

Ministerul Sănătății

Ministerul Sănătății propune creșterea numărului de doze de vaccin antidifteric din rezerva sa de la 51 la 200, din cauza ”situației epidemiologice actuale”, create prin apariția de cazuri de difterie în Ucraina.

Propunerea apare într-un proiect de ordin publicat în transparență decizională, pe site-ul Ministerului Sănătății.

Luna trecută, Ministerul Sănătății a luat o serie de măsuri în urma  confirmării mai multor cazuri de difterie în regiuni din Ucraina aflate în graniţă cu România. Printre acestea, a cerut Unifarm să demareze, de urgență,  prin procedură de nevoi speciale, o achiziție de ser antidifteric pentru asigurarea profilaxiei specifice în situația apariției unor cazuri de îmbolnăvire.

Mai mult, a solicitat INSP să distribuie prin direcțiile de sănătate publică tuturor medicilor de familie și unităților sanitare din județe definiția de caz pentru difterie, precum și obligația de a informa imediat telefonic asupra cazurilor suspecte la DSP județean, care va raporta cazul la INSP-CNSCBT și va demara ancheta epidemiologică.

Direcțiile de sănătate publică urmează să evalueze de urgență situația acoperirii vaccinale pentru difterie, astfel încât să fie identificate zonele cu o mai slabă acoperire pentru a interveni cu acțiuni de recuperare la vaccinare a copiilor.

Potrivit Ministerului Sănătății, singura modalitate de prevenire a difteriei, o boală cu transmitere aerogenă și cu potențial mortal este vaccinarea specifică.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.