MS propune suplimentarea bugetului pentru serviciile de asistență medico-socială

Proiectul unei hotărâri de guvern pentru modificarea HG nr. 459/2010 pentru aprobarea standardului de cost/an pentru servicii acordate în unitățile de asistență medico-sociale și a unor normative privind personalul din unitățile de asistență medico-socială și personalul care desfășoară activități de asistență medicală comunitară a fost pus în transparență decizională pe site-ul Ministerului Sănătății (MS). Potrivit acestuia, MS a dispus necesitatea suplimentării bugetului de stat cu suma de 15.363 mii lei pentru trei luni în anul 2018. Măsura a fost luată după ce s-a constatat că majoritatea unităților de asistență medico-socială care funcționează în subordinea consiliilor locale comunale nu dispun de venituri proprii necesare să le asigure finanțarea suplimentară.

„La nivel național sunt avizate 69 de unități de asistență medico-socială, cu un total de 3.268 de paturi. Având în vedere că standardul de cost aprobat prin Hotărâre de Guvern este insuficient, iar consiliile locale, care au calitatea de ordonatori principali de credite, nu dispun de venituri proprii într-un cuantum care să asigure finanțarea diferenței dintre standardul de cost și cheltuielile generate de funcționarea acestui tip de unități, sunt din ce în ce mai multe autorități locale și unități de asistență medico-socială care au datorii restante și care vor fi obligate să-și înceteze activitatea”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de guvern.

Decizia de suplimentare a bugetului vine în urma unei evaluări făcute de MS asupra necesarului de cheltuieli, pe surse de finanțare, la nivelul lunii iulie 2018, de unde a rezultat necesitatea de majorare a standardului de cost/an/pat la 59.677 lei/an/pat, din care: de la bugetul de stat 20.986 lei/an/pat și de la bugetul local 38.691 lei/an/pat. În urma evaluării, a rezultat un impact bugetar suplimentar lunar de 5.121 mii lei, din care: 2.644 mii lei de la bugetul de stat și 2.477 mii de lei de la bugetul local.

Schimbările preconizate prin actul normativ vizează majorarea nivelului de cost/an/pat, pentru serviciile acordate în unitățile de asistență medico-socială de la 40.872 lei/an/pat la 59.677 lei/an/pat. De asemenea, sunt prezentate și sursele de finanțare. Majorarea standardului de cost pentru cheltuielile suportate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sănătății, din sume alocate prin transferuri către bugetele locale, de la 11.275 lei/an/pat la 20.986 lei/an/pat și majorarea standardului de cost pentru cheltuielile suportate de la bugetul de local, de la 29.597 lei/pat/an la 38.691 lei/an/pat.

Creșterea nivelului standardului de cost/an/pat este determinată de majorarea cheltuielilor de personal ca urmare a intrării în vigoare a actelor normative în domeniul acordării drepturilor de personal, se mai arată în proiectul de hotărâre de guvern.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.