Un ordin de ministru – prin care se propune ca evaluarea obiectivelor de mare amploare și posibil mare impact asupra sănătății populației să fie făcută de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) – se află în transparență decizională. Gropile de gunoi, vopsitoriile auto și fabricile care produc materiale chimice sunt câteva dintre obiectivele vizate. Totodată, ordinul introduce posibilitatea de a avea în transparență publică rezumate ale proiectelor de aprobare. La dezbaterea publică, un reprezentat al unei asociații de mediu a propus ca populația să aibă acces la întreg studiul de impact, nu doar la rezumat.
„O propunere ar fi ca aceste studii să nu mai aibă un caracter confidențial și să fie făcute publice, pentru ca astfel populația să aibă acces. Să există această transparență pentru ca oamenii să poată vedea care a fost studiul, ce s-a găsit acolo, care este concluzia. (…) S-a demonstrat nu numai la noi, ci și în alte domenii că informațiile parțiale nu erau chiar atât de suficient informative”, a ridicat problema Angel Strănutu, de la Asociația pentru Monitorizare, Prospecție, Mediu și Ecologie.
În replică, reprezentanții Institutului Național de Sănătate Publică au spus că doar rezumatele și concluziile studiilor pot fi făcute publice, întrucât este, printre altele, și o problemă de drept de proprietate intelectuală. Practica este aceeași la nivel internațional, au mai susținut aceștia.
Ce prevede proiectul de ordin
“E vorba despre un ordin de ministru care stabilește metodologia de realizare a studiilor de impact asupra sănătății.Propunem prin acest ordin de ministru ca evaluarea obiectivelor de mare amploare și posibil mare impact asupra sănătății populației să fie făcută de Institutul Național de Sănătate Publică. (…) Implicarea Institutului Național de Sănătate Publică este benefică, pentru că acolo există expertiză atât pe sănătatea publică, cât și pe zona de igienă”, a declarat Cristian Grasu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.
„De asemenea, introducem posibilitatea de a avea în transparență publică toate informațiile generale despre proiectul respectiv, un fel de rezumat al proiectului, care va fi pus la dispoziția publicului pentru a fi studiat și pentru a se veni cu observații și propuneri. Lucrul acesta nu se întâmpla până acum”, a continuat Cristian Grasu.
Secretarul de stat a adăugat că speră ca prin acest ordin de ministru să fie clarificate mai multe lucruri care până în momentul de față erau „oarecum ambigue” și „rezultatele să fie o mai mare siguranță în aprobarea obiectivelor cu posibil impact asupra sănătății populației”.