Multe complicații legate de sarcină rămân nediagnosticate și netratate, avertizează OMS

Hemoragiile severe și preeclampsia continuă să fie principalele cauze ale deceselor materne la nivel global, arată un nou studiu al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) .

În 2020, hemoragiile au dus la aproximativ 80.000 de decese, în timp ce preeclampsia și alte tulburări hipertensive au fost responsabile pentru 50.000 de decese. Aceste date subliniază faptul că multe femei nu au acces la tratamente salvatoare de viață și îngrijire eficientă pe parcursul sarcinii și al nașterii.

Studiul publicat în Lancet Global Health este prima actualizare globală a OMS asupra cauzelor deceselor materne de la adoptarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale Națiunilor Unite în 2015. Pe lângă identificarea principalelor cauze obstetricale directe, cercetarea arată că alte afecțiuni de sănătate, inclusiv boli infecțioase și cronice, cum ar fi HIV/SIDA, malaria, anemiile și diabetul, constituie aproape un sfert (23%) din mortalitatea legată de sarcină și naștere. Aceste condiții, care adesea rămân nediagnosticate sau netratate până când apar complicații majore, sporesc riscurile și complică sarcinile pentru milioane de femei la nivel global.

„Înțelegerea motivelor pentru care femeile gravide și mamele mor este esențială pentru a combate criza persistentă a mortalității materne și pentru a asigura că femeile au cele mai bune șanse de a supraviețui nașterii,” a declarat Dr. Pascale Allotey, Director al Departamentului de Sănătate Sexuală și Reproductivă și Cercetare al OMS, precum și al Programului Special al ONU pentru Reproducere Umană (HRP). „Aceasta este, de asemenea, o problemă masivă de echitate la nivel global – femeile din întreaga lume au nevoie de îngrijire medicală de înaltă calitate, bazată pe dovezi, înainte, în timpul și după naștere, precum și de măsuri pentru prevenirea și tratamentul altor afecțiuni subiacente care pun în pericol sănătatea lor.”

În 2020, au fost estimate aproximativ 287.000 de decese materne la nivel global, ceea ce înseamnă o moarte la fiecare două minute. Studiul OMS arată că hemoragia – care se produce în majoritatea cazurilor în timpul sau după naștere – este responsabilă pentru aproape o treime (27%) din decesele materne, iar preeclampsia și alte tulburări hipertensive contribuie la încă 16%. Preeclampsia este o afecțiune gravă caracterizată prin hipertensiune arterială, care poate duce la hemoragii, accidente vasculare cerebrale, insuficiențe organice și convulsii, dacă nu este tratată corespunzător sau la timp.

Alte cauze directe includ: sepsisul și infecțiile; embolia pulmonară; complicațiile apărute în urma avorturilor spontane și induse – inclusiv avorturile spontane și sarcinile ectopice – precum și complicațiile anestezice și rănile care pot apărea în timpul nașterii.

Rezultatele studiului evidențiază necesitatea consolidării unor aspecte cheie ale îngrijirii maternității, inclusiv serviciile prenatale care pot detecta riscurile la începutul sarcinii și pot preveni complicațiile grave; profilaxia în obstetrică poate salva vieți, poate gestiona urgențele critice legate de naștere, cum ar fi hemoragia sau embolia, și îngrijirea postnatală. Majoritatea deceselor materne au loc în timpul sau imediat după naștere, ceea ce face ca această perioadă să fie esențială pentru salvarea vieților. Cu toate acestea, aproximativ o treime dintre femei – în special în țările cu venituri mici – nu beneficiază de controale postnatale esențiale în primele zile după naștere. La nivel de populație, intervențiile preventive mai largi ar putea ajuta la reducerea prevalenței afecțiunilor subiacente – cum ar fi bolile netransmisibile și malnutriția – care cresc riscurile pentru femei.

„De multe ori, nu doar un factor, ci multe cauze interrelaționate contribuie la moartea unei femei în timpul sau după sarcină – de exemplu, preeclampsia poate crește semnificativ probabilitatea de hemoragie, precum și alte complicații care pot apărea chiar mult timp după naștere,” a spus Dr. Jenny Cresswell, cercetător la OMS și autor al lucrării. „O abordare mai holistică a sănătății materne a demonstrat că le oferă femeilor cele mai bune șanse de a avea o sarcină și o naștere sănătoase, precum și de a se bucura de o calitate a vieții de lungă durată după naștere – sistemele de sănătate trebuie să le sprijine pe parcursul diferitelor etape ale vieții lor.”

Studiul se bazează pe datele naționale raportate către OMS, precum și pe studii revizuite de experți. În ceea ce privește unele cauze, datele rămân limitate. În special, autorii solicită mai multe date despre suicidul maternal, care este disponibil în prezent doar pentru 12 țări. De asemenea, majoritatea țărilor nu raportează despre decesele materne târzii (cele care au loc în anul de după naștere), deși mai multe afecțiuni pot duce la riscuri care durează mult după nașterea propriu-zisă. După naștere, multe femei întâmpină dificultăți în accesarea îngrijirii de urmărire, inclusiv suport psihologic.

OMS lucrează pentru a întări accesul la servicii de înaltă calitate și respectuoase pe tot parcursul sarcinii, nașterii și îngrijirii postnatale, prin cercetări și ghiduri bazate pe dovezi. În 2024, OMS și partenerii săi au lansat o hartă globală pentru hemoragia postnatală, care detaliază prioritățile cheie pentru combaterea acestei cauze majore de deces matern.

În același an, cele 194 de țări ale Adunării Mondiale a Sănătății au adoptat o rezoluție prin care se angajează să întărească îngrijirea de calitate înainte, în timpul și după naștere. Pentru a impulsiona acțiunile, Ziua Mondială a Sănătății 2025 – care marchează cinci ani de la termenul limită al Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă – se va concentra pe sănătatea maternă și a nou-născuților. Campania va solicita o intensificare majoră a eforturilor pentru a asigura accesul la îngrijire de înaltă calitate și dovedită pentru femei și copii, în special în țările cele mai sărace și în zonele de criză, unde se înregistrează majoritatea deceselor. Dincolo de supraviețuire, campania va sublinia și necesitatea unei atenții mai largi asupra sănătății femeilor, inclusiv îngrijirea postnatală și suportul necesar.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.