Mureș: Apel către persoanele care pot dona sânge

Conducerea Centrului de Transfuzie Sanguină Mureş face un apel către toate persoanele sănătoase care ar putea dona sânge pentru pacienţii din spitale.

Cadrele medicale menționează că, în ultima perioadă, a scăzut drastic numărul donatorilor, la 25-30 pe zi, comparativ cu săptămâna trecută când au fost şi peste 100 zilnic după tragediile de la Crevedia.

„Spre deosebire de săptămâna trecută, când am avut, din fericire, mulţi donatori, pentru că au fost anumite evenimentele în ţară, săptămâna aceasta sunt mult, mult mai puţini. Astăzi, de exemplu, sunt extrem de puţini donatori şi asta înseamnă că stocurile noastre pe care le avem de săptămâna trecută şi cu o săptămână înainte o să înceapă să se reducă.

Apelăm la toate persoanele sănătoase care doresc să ajute pacienţii din spitale să vină să doneze; donarea durează puţin, iar toate informaţiile despre condiţii, despre cum se derulează donarea se găsesc pe site-ul nostru. Media săptămânii trecute cred a fost la 80-90 de donări, dar astăzi au fost extrem de puţini, până la orele amiezii au fost puţin peste 20 de donatori. Ideal ar fi să vină zilnic la donare circa 60 de persoane”, a transmis şefa Centrului de Transfuzie Sanguină Mureş, dr. Dana Florea.

„Dintr-o pungă de sânge se obţin mai multe produse sanguine, unele dintre acestea au perioada de valabilitate redusă, cum este concentratul trombocitar, care are o perioadă de valabilitate de maximum 5 zile. Pentru cazurile acestea avem nevoie tot timpul de un număr suficient de donatori ca să acoperim cererea de trombocite”, a a menționat aceasta, citată de Agerpres.

După recoltare, sângele este testat, prelucrat şi sortat conform cu necesităţile pacienţilor

„Donatorul oferă din prinosul său de sănătate o mică parte pentru pacienţii din spitale, componentele sanguine fiind indispensabile pentru supravieţuirea bolnavilor cu leucemie, cancer, naşteri dificile, operaţii, accidente, hemoragii, arsuri grave. În fiecare an, Centrul de Transfuzie Sanguină Mureş promovează donarea, recoltează, testează, produce şi distribuie în jur de 40.000 de componente sanguine. Din păcate, donările nu sunt niciodată suficiente pentru a acoperi toate cererile, la Centrul de Transfuzie Sanguină Mureş nevoile de componente sanguine pot fi satisfăcute prin cel puţin 80 de donări pe zi, iar necesarul creşte în fiecare an(…)

Cu ocazia fiecărei donări, beneficiaţi de un set gratuit de analize de laborator, iar odată pe an de un cotrol biologic extins (rezultatele sunt confidenţiale şi supuse secretului medical). După ce se efectuează analizele, componentele sanguine sunt conservate până vor fi distribuite spitalelor şi administrate bolnavilor care au nevoie de ele” – se precizează pe site-ul Centrului de Transfuzii Sanguine Mureş.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.