Muzica mai încet! Un standard OMS nou pentru protecția auzului

Aproape jumătate din populația cu vârste cuprinse între 12 și 35 de ani – mai mult de un miliard de tineri din întreaga lume – este la risc de a dezvolta probleme auditive din cauza expunerii prelungite și excesive la sunete puternice, atrage atenția Organizația Mondială a Sănătății (OMS). La creșterea acestui risc contribuie în mare măsură volumul auto-setat al sunetelor în cazul dispozitivelor portabile – telefoane mobile, playere audio, căști etc.

 

Un nou standard pentru producători

 

Pentru a combate și a minimiza acest risc, OMS, în parteneriat cu Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (ITU), a propus la 12 februarie un nou standard internațional pentru producătorii de dispozitive audio – inclusiv telefoane mobile, playere audio și căști – din dorința de a le face mai sigure pentru sănătatea auzului utilizatorilor.

Noul standard internațional a fost elaborat de specialiștii de la OMS și ITU pe o perioadă de doi ani, consultând și luând în calcul o serie de informații bazate pe dovezi științifice și medicale, precum și după consultări cu reprezentanți ai guvernelor, ai industriei și ai societății civile.

 

Consumatori informați, avertizați, educați

 

Cele două organizații internaționale recomandă producătorilor dispozitivelor audio – precum telefoane mobile, căști și playere audio – să includă setări sau aplicații pentru evaluarea riscurilor legate de volumul sonor și de durata de ascultare. Aceste sisteme permit informarea utilizatorului în legătură cu siguranța volumului sunetului folosit și îl avertizează în cazul în care setează un volum al sunetului periculos pentru auz. În plus, cele două organizații recomandă ca toate dispozitivele audio să fie dotate cu setări care permit limitarea volumului maxim, inclusiv de tip „control parental”, unde părinții pot alege un profil personalizat al setărilor de volum pentru copii, pentru a proteja auzul acestora.

„În acest moment avem informațiile și tehnologia necesare pentru a preveni pierderea auzului. Prin urmare, nu ar trebui ca tinerii să continue să riște probleme auditive în timp ce ascultă muzică. Lumea trebuie să înțeleagă că, odată pierdut, auzul nu se mai întoarce. Noul standard elaborat de OMS și ITU va contribui la protecția tinerilor consumatori de muzică în timp ce aceștia se bucură de activitatea preferată”, a explicat directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, cu ocazia lansării noului standard.

În prezent, mai mult de 5% din populația planetei – aproximativ 466 de milioane de persoane (432 de milioane de adulți și 34 de milioane de copii) – suferă de probleme grave de auz, conform statisticilor publicate de OMS. Organizația estimează că peste 60% din totalul cazurilor de pierdere sau afectare a auzului la copii și tineri se datorează unor factori prevenibili, precum expunerea prelungită la sunete la un volum periculos, infecții și alte cauze.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.