Născuţi în perioada stării de urgenţă: Câţi copii au venit pe lume la maternitatea SJUBM

Un număr de 364 de copii s-au născut în perioada stării de urgenţă la Spitalul Județean de Urgență “Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare (SJUBM), în timp ce în primele şase luni ale anului numărul nou-născuţilor a fost de 900 de copii.

Astfel, potrivit reprezentanţilor SJUBM, între 16 martie şi 15 mai 2020, respectiv în perioada stării de urgență, s-au născut 364 de copii, dintre care 198 băieți și 166 de fete, cu greutate cuprinsă între 1.400 și 4.960 de grame.

La acelaşi spital, totalul nou născuților înregistrați în anul 2020, până la data de 1 iunie a fost de 974, mai mare decât cel înregistrat în perioada similară a anului trecut (910). Şi asta în timp ce în prima jumătate a anului curent s-au născut 505 băieți și 469 de fete. Cea mai mică greutate la naștere a fost de 600 de grame, în timp ce greutatea cea mai mare a fost de 4.960 grame.

„Prematuritatea și trecerea prin terapie intensivă neonatală este o poveste tristă, înfricoșătoare pentru părinți, dar și plină de satisfacții când mergi acasă. Acolo faci cunoștință cu teama, cu urcușuri și coborâșuri, cu vise împlinite sau neîmplinite. Când ai în față un copil minuscul, cu piele subțire ca hârtia, cu ochii ce nu se pot deschide încă, cu aparate care țipă, cu cabluri, cu branule … Totul se trăiește la altă intensitate, te bucură cele mai mărunte lucruri: primul mililitru de lapte primit, primele 10 g luate în greutate, prima zi fără oxigen, prima zi fără incubator, primul contact skin-to-skin, prima îmbrățișare adevărată și lacrimile șterse pe chipul mamei”, a declarat dr. Margareta Pîrvănoiu, medicul șef al secției Neonatologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență din Baia Mare.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.