Negocierile dintre Solidaritatea Sanitară și Ministrul Sănătății, considerate un „pas înainte” în rezolvarea revendicărilor solicitate de sindicaliști

După negocierile desfășurate ieri cu ministrul Muncii, Marius-Constantin Budăi, în această dimineață, reprezentanții Federației ”Solidaritatea Sanitară” au continuat negocierile cu ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Liderii sindicali consideră că deși acest moment este unul de bun augur, programul de proteste al Federației ”Solidaritatea Sanitară” rămâne neschimbat, prima acțiune de protest fiind mitingul din data 08 iunie din fața guvernului, urmat de marșul către Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii, apoi către Palatul Parlamentului; concomitent, procesul de negociere cu factorii de decizie guvernamentali va continua.

În negocierile de astăzi a fost făcut un prim pas înainte, în sensul în care Ministerul Sănătății a prezentat o primă estimare (pe o parte dintre componente) a finanțării a ceea ce Federația ”Solidaritatea Sanitară” solicită a fi rezolvat pe termen scurt, respectiv:

1. Retribuirea corectă a continuității, prin:

– plata sporului de tură și sporului pentru zile nelucrătoare la salariul actual;

– plata tarifului orar al gărzilor suplimentare conform cu salariul din din norma de bază:

Plății corecte a continuității i se adaugă plata corectă a sporurilor pentru condiții de muncă pentru categoriile de personal care la acest moment sunt private de acest drept (infirmiere, brancardieri, personal nemedical …);

2. Reașezarea asistentelor medicale în ceea ce privește ierarhia salarială;

3. Plata salariilor de bază la nivelul anului 2022 pentru infirmiere, brancardieri (în fapt, pentru toți salariații din Anexa nr. II din legea salarizării). Precizăm că pentru personalul nemedical/TESA această problemă a fost rezolvată odată cu OUG nr. 45/2023.

Calculul impactului financiar (estimativ, la acest moment) reprezintă un moment important în procesul de negociere, acesta indicând intenția ministerului, declarată de altfel, de a soluționa revendicările Federației ”Solidaritatea Sanitară”.

În privința revendicărilor pe termen mediu/lung, respectiv reglementarea proiectului noii legi a salarizării (negociat de federațiile reprezentative și MS), întrucât forma care a ajuns la Ministerul Muncii are câteva modificări față de forma negociată, pe zona de remunerare a continuității (neconformă cu Codul Muncii), Federația ”Solidaritatea Sanitară” a solicitat d-lui ministru Alexandru Rafila revenirea la forma negociată” – transmit liderii sindicali într-un comunicat recent.

SANITAS: „De ce solicităm APLICAREA INTEGRALĂ A ACTUALEI LEGI A SALARIZĂRII BUGETARE?”

La rândul lor, sindicaliștii SANITAS au transmis date referitoare la importanța rectificărilor salariale în privința mai multor categorii de personal din Sănătate:

Cerem:
Acordarea salariilor de bază din lege pentru toți angajații;
Și
Calcularea tuturor sporurilor prin raportare la salariul aflat în plată.
Argumente? În 2017, Parlamentul a adoptat o Lege a salarizării pentru TOȚI bugetarii, Legea 153/2017!

Cu toate acestea, de cinci ani încoace, Guvernul și Parlamentul nu fac decât să o aplice discriminator, incomplet și inechitabil, să pună piedici și să genereze blocaje de neacceptat. Efectul? Au reușit să ne întoarcă unii împotriva celorlalți, să ne învrăjbească, să vedem ”dușmanul” acolo unde până atunci era ”colegul”! Cinci ani de nemulțumiri, de muncă sub presiune, de stres dus până la epuizare, pandemie, relații de muncă tensionate, subfinanțare – așa arată în realitate munca în Sănătate și Asistență socială!

Da, este adevărat, ca orice ”copil nedorit” al politicului din România, legea salarizării a ieșit din construcție ”șchioapă și slută”! Scopul ei trebuia să fie unul pozitiv – asigurarea unui nivel decent de salarizare pentru toate categoriile de angajați din sectorul public, însă punerea/nepunerea ei în aplicare a transformat-o într-un demers negativ!

Consecințele pentru Sănătate și Asistență socială? Sunt singurele domenii de activitate în care creșterile salariale au fost aplicate diferit încă de la început. Mai mult, prin emiterea unor Ordonanțe succesive, aplicarea legii este întârziată pentru unele categorii profesionale iar pentru altele este chiar blocată!

Din rațiuni care la momentul 2017 erau cât se poate de logice – deprofesionalizarea accelerată a celor două sisteme publice prin emigrarea masivă a personalului calificat – medicii și asistenții medicali au beneficiat de creșterea salariată prevăzută de lege într-o singură tranșă, în martie 2018. Pentru ei, la acel moment a fost un salt financiar vizibil, dar care s-a diluat rapid în cei cinci ani din cauze economice – inflație, devalorizare financiară etc. Dovadă că în acet moment, salariul mediu net al unei asistente medicale este sub nivelul salariului mediu pe economie (4264 lei, conform INS, pentru luna martie 2023).

Infirmierele, îngrijitoarele, brancardierii, registratorii medicali, asistenții sociali au primit creșterile salariale prevăzute de lege în tranșe. Practic, oamenii aceștia au înțeles foarte puțin din sumele primite etapizat, iar în 2020 creșterile au fost blocate. În acest moment, salariul de bază al unei infirmiere este puțin sub 3000 de lei, deci cu aproximativ 30% sub nivelul salariului mediu net pe țară.
Pentru alte categorii profesionale precum biologii, biochimiștii, farmaciștii, psihologii, fiziokinetoterapeuții – creșterea salariului de bază la nivelul anului 2022 a avut loc în 2020. Abia acum salariul de bază se situează în apropierea salariului mediu pe economie.

Personalul TESA va beneficia abia în iunie 2023 de creșterea salariului de bază prevăzută pentru anul 2022, ceea ce va face ca, în termeni reali, salariul de bază să fie cu 15-20% mai mic.

Veți spune că la salariile de bază se adaugă sporurile, care la prima vedere nu par mici! Aici se perpetuează o nouă inechitate: pentru majoritatea angajaților din Sănătate și Asistență socială, sporurile se rapoartează în continuare la salariile de bază din 2018, iar autoritățile continuă să se facă că nu înțeleg nevoia de a repara această inechitate!

Iată cel puțin câteva motive pentru care SANITAS a început demersurile legale pentru declanșarea conflictului colectiv de muncă.

Solicităm aplicarea corectă, echitabilă și completă a legii salarizării pentru toți angajații din sănătate și asistență socială!

NU VREM TRATAMENTE PREFERENȚIALE, VREM DOAR CEEA CE ESTE LEGAL ÎN ACEST MOMENT!” – transmite SANITAS.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.