Nelu Tătaru: În acest moment avem 99 de persoane aflate în carantină și 7.174 aflate în izolare voluntară la domiciliu

”În acest moment avem 99 de persoane aflate în carantină și 7.174 aflate în izolare voluntară la domiciliu. Acestea sunt persoane asimptomatice, nu sunt persoane care să prezinte semne de boală. Cele din carantină sunt persoane chiar testate, cu test de coronavirus negativ”, a precizat Nelu Tătaru, Secretar de Stat în Ministerul Sănătății în cadrul unei declarații de presă la sediul Ministerului.

Înregistrarea declarațiilor de presă este disponibilă AICI.

În același timp, potrivit unei informări transmise de Grupul de Comunicare Strategică, astăzi, a avut loc o întâlnire a grupului de suport tehnico-științific din care fac parte experți ai tuturor instituțiilor cu atribuții în gestionarea acestui tip de risc.

În cadrul ședinței s-a analizat apariția primului caz confirmat de COVID-19 în România, măsurile preventive care au fost dispuse pentru limitarea extinderii infecției, dar și aspectele administrative referitoare la achizițiile produselor medicale necesare pentru a combate acest fenomen.

După anchetele epidemiologice pentru a stabili traseele și persoanele cu care au intrat în contact atât cetățeanul italian care a vizitat țara noastră, cât și cetățeanul român declarat pozitiv, s-a constatat că aceștia s-au aflat pentru o perioadă de timp în același spațiu. Celelalte persoane cu care au interacționat cei doi au fost izolate și li s-au prelevat probe, însă nu s-a confirmat prezența coronavirusului.

În cursul zilei de astăzi, la nivelul Institutului de Boli Infecțioase din București și a centrelor regionale din Cluj-Napoca, Iași și Timișoara au fost analizate 12 probe, toate având rezultat negativ.

La nivelul Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate din Ministerul Finanțelor Publice au fost primite și deschise toate ofertele pentru achiziția termoscannerelor, destinate identificării posibilelor persoane infectate cu coronavirus. După analiza ofertelor, a fost stabilită, pe baza criteriilor – timp de livrare și preț, compania care va furniza cele 35 de aparate destinate amplasării în aeroporturile din țara noastră. Acestea urmează să fie livrate astfel: 5 săptămâna viitoare, 10 până la data de 20 martie, iar alte 20 într-un termen de 55 zile, se mai arată în informarea citată.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.